ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бурканчета без мед, но и без етикет “имитиращ продукт”

пчели кошер пчелна пита пчелар

Поставянето на етикет "имитиращ продукт" за бурканчетата без мед, които се предлагат по сергиите като пчелен продукт, обсъдиха на среща вчера представители на пчеларите и зам.-министрите на земеделието Цветан Димитров и Лозана Василева и представители на браншови организации на производители на мед и пчелни продукти.

Двете страни се разбраха до средата на другата седмица да се проведе нова среща. На протест пред министерството пчеларите се оплакаха от намалени добиви и поискаха срокът за преход към биологично пчеларство да бъде удължен от 1 на 3 години.

Представени бяха обаче данни, че над 80% от пчеларите, които за кандидатствали за биологично производство са заявени като биологични още през втората година. Във връзка с исканията на бранша за субсидии, от Министерството на земеделието, храните и горите се ангажираха да се направи анализ и да потърсят възможности за осигуряване на финансов ресурс за отпускане на държавна помощ де минимис за пчеларите.

Инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз, организатор на протеста, че пчеларите в преход от конвенционално към биологично пчеларство трябва да се сертифицират само за една година, защото сега заради липсата на сертификат те не могат да вземат субсидии.

"Искаме срокът да бъде удължен на до 3 години, както е в останалите европейски държави“, обяви Михайлов. Според него в момента фирмите за сертифициране тълкуват превратно наредбата. Засегнати от нея са около 1000 биологични пчелари в страната, а общият брой по последни данни на пчеларите е около 16-17 хил. души.

За тази година България е световен първенец по биологично пчеларство, но само на хартия, добави инж. Михайлов. "Задминали сме дори Франция, която от години е на първо място по този вид пчеларство, което е нереално“, смята той и добави, че пчеларите също искат да получават и директни плащания. Това е възможно, ако пчеларството бъде включено в ОСП за новия програмен период.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст