ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Горанов: Здравната система е пропита от лични и корпоративни интереси

Финансов дневник

Три парламентарни комисии проведоха съвместно заседание, на което обсъдиха бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година. В общото заседание на комисиите по бюджет и финанси, по труда и социалната политика и по здравеопазването взе участие и финансовият министър Владислав Горанов.

Той заяви, че системата на здравеопазването е натоварена с много очаквания и с много неефективност. "Здравната комисия и обществото трябва да обсъдят колко ресурс е необходим, за да можем да финансираме достатъчно българското здравеопазване. Докато този дебат не се затвори, за Министерството на финансите (МФ) ще стои по категоричен начин въпросът по най-ефективен начин ли харчим парите, с най-ефективната структура ли го правим. Дали финансовото министерство е виновно за качеството на здравеопазването? Отговорът е – не! Българската здравна система е неефективна, пропита от лични и корпоративни интереси. От нея се краде много. Докато това не се преодолее чрез законодателни решения, в това число и в структурно отношение този дебат ще бъде все по-вулгарен и все по-безсмислен", каза министърът на финансите.

Заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев уточни, че се предвижда разходите за здравеопазване за 2018 г. да бъдат 4.5 на сто от БВП, което е нарастване общо с 485 млн. лева.

Той добави, че резервът на НЗОК ще бъде намален от 10 на 3 процента, което ще даде възможност за по-точно планиране по отношение на Националния рамков договор.

По думите му бюджетът гарантира плащанията на дейностите, включени в настоящия пакет, финансирани от НЗОК. "Ще се повишат и цените на някои клинични пътеки", подчерта Ананиев.

Председателите на съсловните организации на лекарите, лекарите по дентална медицина и на фармацевтите изразиха недоволството си от предвижданите средства.

Лекарите настояха да се увеличат средствата за извънболнична помощ, лекарите по дентална помощ – за увеличаване на средствата за протезиране на възрастните хора, фармацевтите – за подобряване на достъпа до лекарства и иновативни терапии.

Професионалистите по здравни грижи настояха за осигуряване на достатъчно средства за медицински дейности, както и за възнагражденията на съсловието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст