ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Менда Стоянова: Излишъкът в хазната ще се формира от неосъществени капиталови разходи

Парламент бюджет Менда Стоянова

Излишъкът в хазната в края на годината ще се формира заради неосъществени капиталови разходи. Очакванията за приключването на Бюджет 2018 ще е на 0,5% от БВП на плюс а към момента излишъкът е 2,5 млрд. лева, но ще бъде стопен до края на годината. Въпреки това за следващата година отново е планирано минус 0,5%. Това каза председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова пред БНР.

„Множество проекти от различните министерства, които по списък те казват, че ще разплатят до края на годината и които Министерството на финансите няма как да знае дали ще се случи или не. Тук, за съжаление, трябва да отбележим, че почти по всички оперативни програми има изоставане вече за трета година. Предвидените съфинансирания от бюджета не могат да се случат и това също остава в икономия. Всички тези икономии, направени през годините 2017-2018 г., ще бъдат похарчени вероятно в следващата и 2020 г., в края на програмния период“, коментира Менда Стоянова.

Тя подчерта, че за следващата година се предвижда ръст на БВП от 3,7%. В тази връзка се очаква и увеличение на приходите с 5,6 млрд. лв.

"Бюджетът не може да реши въпроса с доходите. През 2019 г. ще има увеличение на доходите на работещите в бюджетната сфера от 10%, което ще се отрази към увеличаване на средната работна заплата", каза още Стоянова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст