ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отменят извънредното положение във Франция

франция сигурност

Извънредното положение във Франция, с което в страната бяха въведени постоянни мерки за борба с терористичната заплаха, се отменя днес, съобщава АФП.

Това става, след като президентът Еманюел Макрон подписа новия закон за вътрешната сигурност, който засилва възможностите за намеса на силите на реда в случай на заплахи. "Този закон ще ни позволи да осигурим напълно безопасността на сънародниците ни", заяви Макрон при подписването на закона в присъствието на вътрешния министър Жерар Колон.

Извънредното положение във Франция беше въведено след атентатите в Париж  през ноември 2015 година, които бяха убити 130 души.

Приетият от парламента на 18 октомври закон предвижда подсилване на правомощията на областните управители и вътрешния министър за поставяне на хора под запрещение да напускат дадено населено място, извършване на обиски, затваряне на места за вероизповедание и проверки на самоличността близо до границите. С изключение на обиските всички тези дейности ще може да се извършват без съдебно разрешение, допълва Франс прес.

Еманюел Макрон защити пред Европейския съд за правата на човека новия закон за борба с тероризма. За първи път френски президент говори пред 45-те съдии от Европейския съд за правата на човека. "Този текст е ефикасен, той уважава и защитава човешките права и се вписва в разпоредбите на европейската Конвенция за защита на човешките права, която гарантира на 830 милиона европейци една несравнима защита по света и представляваща модел за цялото човечество", каза Макрон.

Законът за борба с тероризма бе критикуван от френската радикална левица и  френски неправителствени организации, които смятат, че "убива свободите", припомня Франс прес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст