ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трима габровски рекетьори влизат в затвора!

съд габрово

С решение по въззивно наказателно дело от общ характер, тричленен състав на Окръжен съд – Габрово, потвърди присъдата на Габровски районен съд, с която която трима мъже от Габрово бяха осъдени на лишаване от свобода и глоби за изнудване, и нарушаване неприкосновеността на чуждо жилище, сочи Gabrovo news.

С обжалвания пред Окръжния съд акт Г.Ц., Д.Я. и Я.Р. бяха признати за виновни в това, че за времето от 3:00 до 4:00 ч. на 21 март 2013 г., в къща в габровското село Райновци, в съучастие по между си и с неустановено по делото лице, с цел да принудят мъж от с. Райновци да поеме имуществено задължение, а именно – да им предостави сумата от 10 000 лева, го заплашили с убийство, като деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда на пострадалия и с унищожаване и повреждане на имущество (счупени стъкла на прозорци, стъкла на микробус „Форд Транзит” и др.), с което причинили на собственика имуществени вреди в размер на 792,90 лева.

Тримата са признати за виновни и в това, че на горепосочената дата, влезли в чуждото жилище – обитавана от пострадалия къща в с. Райновци, като употребили за това сила – счупили патрона на входната врата на къщата, като деянието е извършено през нощта.

За извършените престъпления първоинстанционният съд бе наложил на Г.Ц. общо наказание от 6 години лишаване от свобода и глоба в размер на 4 500 лева. Определеното на Д.Я. наказание бе 5 години лишаване от свобода и глоба в размер на 4 000 лева, а Я.Р. бе осъден на 4 години лишаване от свобода и глоба в размер на 3 500 лева.

С атакуваната присъда тримата жалбоподотели са осъдени да заплатят солидарно на гражданския ищец по делото (наследник на пострадалото лице) обезщетения за причинени неимуществени вреди в размер на 5 000 лева, както и за имуществени такива в размер на 792,90 лева.

След анализ на всички доказателства по делото, въззивният съд счете за неоснователни изложените от жалбоподателите и техните защитници доводи за наличие на съществени процесуални нарушения, необоснованост и незаконосъобразност на първоинстанционната присъда, поради което потвърди същата изцяло.

Решението на Окръжен съд – Габрово е окончателно и не подлежи на касационно обжалване или протест.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст