ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Взаимодействието е ключов фактор за ефективен отговор на киберпрестъпленията

Комисар МВР

От изключителна важност е специалистите да работят в тясно взаимодействие за ефективно противодействие на престъпността във всичките й форми и в адекватен отговор на глобалните рискове и заплахи за сигурността“. Това заяви директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов след края на Четвъртия международен форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. В него взеха участие  над 300 топ експерти по киберсигурност от публичния и частния сектор, представители на правоохранителните органи от над 18 държави, неправителствени организации и университети от цял свят. Споделеният опит и новости ще помогне на всички нас заедно да повишим познанията си и да реагираме правилно на бъдещите предизвикателства – посочи Спиридонов.

В рамките на форума директорът на ГДБОП проведе и редица двустранни срещи: Една от тях е със Стивън Уилсън, ръководител на Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол. С него е уговорено представител на ГДБОП да премине през няколко месечно обучение в структурите на Европейска полицейска служба. В този смисъл Спиридонов припомни редицата успешни реализации, проведени в координация с Европол. Ползотворните съвместни действия и добрите партньорски отношения, датиращи още от средата на 90-те години на миналия век, са били тема на разговорите със зам.-директора на Сикрет Сървиз Робърт Нови. Двамата са коментирали възможността да бъде разкрито работно място за експерт по киберсигурност от Сикрет Сървис, в продължение на успешния модел на работа, реализиран с ФБР – техен представител си сътрудничи на място със служители на главната дирекция. Главен комисар Спиридонов съобщи, че от днес специален агент от САЩ провежда в АМВР обучение по линия на киберпрестъпност за 50 служители на ГДБОП.

По думите на комисар Явор Колев, началник отдел „Трансгранична организирана престъпност“, един от важните резултати на форума е повишаване степента на международното сътрудничество  – комуникация и съдействие  на високо ниво за създаване и максимално използване на политики за киберсигурност и изграждане на безопасна среда за всички потребители. „Киберпрестъпността се определя като една от най-сериозните глобални и анонимни заплахи за съвремието и най-бързо развиващата се сфера на трансгранична престъпност, няма граници в областта на извършване на тези престъпленията“, заяви още той.

В контекста на безопасното поведение в социалните мрежи, специалистите по информационна сигурност на Facebook представиха способите за гарантиране сигурността на своите продукти и услуги.

Ключовата роля на обединените усилия в борбата с кибепрестъпленията изтъкнаха също Албена Спасова от Международната академия за обучение по киберразследвания и Нели Вачева – IDC България.

За първи път на форума присъстваха партньори от Съвета на Европа, представители на държавни институции – министерства на, правосъдието, правооохранителни агенции, прокуратури – от над 18 държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст