ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заседание на Националния оперативен щаб по миграционните въпроси

съвещание мигранти

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев председателства редовното заседание на щаба. Присъстваха заместник-министър Милко Бернер, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорите на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков, на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, на Дирекция „Миграция“ старши комисар Николай Николов, председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, представители на Министерството на отбраната. Участие в срещата взеха и областните управители на областите Бургас, Хасково и Ямбол.

В рамките на дневния ред на заседанието бе направен преглед на актуалната обстановка по държавната граница, домовете и центровете за настаняване на чужденци. Отчетено бе, че през 2017 г. се наблюдава значително намаляване на миграционния натиск по границите на страната. „За периода януари – октомври с 83% е намалял броят задържаните на изход на българо-сръбската граница. Тенденцията е същата и за българо-румънската граница“, съобщи главен комисар Кичиков.

Старши комисар Николов обобщи, че администрираните от дирекция „Миграция“ домове за настаняване функционират в съответствие с европейския опит, норми и практика в тази област. Той представи данни, за актуалната ситуация към момента: след регистрирания спад от началото на 2017 г. запълването на домовете е средно около 40 до 60% от капацитета. Броят на чужденците, настанявани през тази година, е близък до стойностите, отчетени преди миграционната криза от 2013 г. Старши комисар Николов посочи предприетите адекватни мерки за подобряване на условията за настаняване на чужденци, в това число и чрез изпълнението на дейности, финансирани от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

Към момента под 20 % от общия капацитет на домовете на ДАБ са заети – представи актуални данни председателят Петя Първанова. Тя отчете отличното ниво на сътрудничество между Агенцията и Министерството на вътрешните работи, което се осъществява на ежедневна база.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст