ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германската армия мисли какво да прави при разпадане на ЕС

бундесвер германска армия

Германската армия смята, че появата на пукнатини в ЕС и увеличаване на световните конфликти са един от шест възможни сценария, които може да се сбъднат до 2040 г., пише сп. "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

ЕС претърпя тежка дългова криза в периода 2010-2012 г., а сега е изправен пред излизането на Великобритания от 28-членния клуб – първата страна, която избира да напусне блока.
В сценариите стратезите на германската армия допускат възможност и други страни да последват примера на Великобритания, а светът да стане "все по-размирен".

Единият от възможните варианти гласи: "Разширяването на ЕС до голяма степен спира и още страни напускат блока. Все по-размирният, понякога хаотичен и обхванат от конфликти свят драматично е променил политиката на сигурността на Германия и Европа".

Списанието отбелязва, че докладът ще бъде последван от конкретни планове за въоръжаване, които ще бъдат подготвени в следващите години.

Друг от сценариите предвижда някои източноевропейски страни да спрат напредъка в интеграцията на ЕС, а други да влязат в "Източен блок", под който вероятно се имат предвид Русия и съюзниците й, отбелязва Ройтерс. 

Други два сценария предричат завръщане на "държавния капитализъм" от руски тип в някои страни от ЕС и спиране на глобализацията. В останалите два се прогнозира един по-мирен свят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст