ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За 100 години Медицинският факултет-София е обучил  39 503-ма лекари

медицински факултет

На 8 ноември от 17.00 в Зала 1 на НДК ще се състои тържество по повод 100 години от основаването на Медицинския факултет при Медицинския университет –София. Точно преди век е поставено началото на академичното медицинско образование в България. Честването е под патронажа на Ректора на МУ-София проф.д-р Виктор Златков. Поканени са много официални гости:  президентът, депутати, министър-председателят и министрите, изявени лекари –  възпитаници на Медицинския факултет, бившите декани и ректори, общественици, сегашни студенти и др. Входът е свободен.

През изминалите 100 години Медицинският факултет  – София е обучил  39 503-ма лекари. От тях близо 3 000 са чужденци от 80 държави. 

На 29 ноември 1917 г. „Държавен вестник” публикува Указ №21 на Цар Фердинанд, който утвърждава закона за откриването на Медицински факултет към Софийския университет. Той е гласуван от депутатите на 17-то Народно събрание малко преди това-  на 10 ноември. За да се стигне до този акт обаче, е извървян дълъг път. Още през 1904 г. е създадена медицинска библиотека, малко след това и Учебен медицински музей. Организират се първите курсове за специализация по хирургия, акушерство, офталмология, които траят само по няколко месеца. Три години по-късно –през 1907-ма, 17 млади български лекари отиват за първи път на обучение в чужбина –те са и бъдещите професори в Медицинския факултет. Това са: – д-р Стоян Киркович, който специализира във Виена, д-р Атанас Теодоров –също във Виена, д-р Тошко Петров –в Тулуза,, д-р Владимир Алексиев – в Женева, д-р Иван Кипров- в Берлин. Историята на медицинското образование у нас впечатлява и с това, че в период от 5 години – между 1912 и 1917-та, специални делегации от България посещават медицинските факултети в Мюнхен, Хайделберг, Виена и други градове в чужбина, за да проучат техния опит.

Идеята е на едно от знаковите имена за Медицинския факултет –това е видният деец на здравното дело в България д-р Марин Русев. Завършва медицина във Виена в края на 19 век, работи като лекар в болницата във Велико Търново, член на Върховния медицински съвет, автор на Закона за опазване на общественото здраве от 1903г., един от първите балнеолози в България. Именно той постоянно пропагандира идеята за създаване на наше, българско медицинско висше училище, работи за откриването на нови болнични отделения и институти, които впоследствие стават основа на бъдещия факултет. През 1918г., вече като председател на Върховния медицински съвет,  пише писмо до Ректора, в което изразява радостта си, че е доживял деня да види започването на лекции по медицина и у нас. Той прави „скромен” по думите му подарък,  като дарява 8 000лв. за учредяване на фонд, който всяка година да награждава завършилите първи по успех лекар и лекарка.

На 28 януари 1950г., с Указ на Народното събрание МФ се отделя от Софийския университет и така е поставено началото на Медицинската академия, предшественик на Медицински университет-София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст