ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Горбачов: Русия няма да се демократизира този век

горбачов

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, почитан на запад като един от лидерите, сложили край на Студената война, не вижда шансове в следващите десетилетия Русия да има управление, различно от сегашното, напомнящо за царистките и диктаторски времена. Това заяви пред Ройтерс американският писател Уилям Таубман, автор на нова биография на Горбачов, озаглавена: "Горбачов: Неговият живот и време".

Таубман, който е удостоен с награда "Пулицър", е направил осем интервюта с Горбачов за биографията му. Авторът казва, че в Русия бившият съветски лидер никак не е на почит. На въпрос какво е сега отношението на руснаците към Горбачов, който бе популярен през 80-те години на миналия век, Таубман отвръща: "В Русия мнозина го ненавиждат. Обвиняват го за разпадането на СССР, за загубата на империята и икономическата катастрофа, а и някои го смятат за слаб и нерешителен лидер".

Според Таубман руският президент Владимир Путин редовно критикува и дори пренебрегва Горбачов, от което само е спечелил. Програмата на Путин е в пълна противоположност с тази на Горбачов.

Путин получи растяща подкрепа, като анексира Крим, като представя Запада за враг на Русия и като се опира на трите царистки принципа: автократично управление, национализъм и православие.

На въпрос дали 86-годишният Горбачов има надежда да стане свидетел на по-демократично управление в Русия, Таубман отвръща: "Горбачов казва, че на Русия може да са нужни десетилетия, за да се демократизира, може би дори ще й е нужен целият 21 век".

Горбачов твърди, че е доволен от сегашния си живот, но Таубман се съмнява: "Вроденият му оптимизъм може би го крепи. Но политическите атаки срещу него продължават, и освен това сега той живее сам (като се изключат охранителите, готвачите и шофьорите) в голяма къща, в предградие".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст