ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НАТО изпраща 3000 военни в Афганистан

столтенберг

Министрите на отбраната от НАТО ще приемат в четвъртък решение за изпращането на още 3000 военни в Афганистан. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той уточни, че така числеността на военните инструктори от алианса в азиатската държава ще достигне 16 000 – половината от тях от САЩ, а останалите – от другите страни от пакта и техните партньори.

По неговите думи Афганистан преживява трудни дни напоследък след зачестяването на нападенията, които той определи като безсмислени. Столтенберг отбеляза, че на двудневната среща на министрите от НАТО утре и вдругиден ще постави въпроса за обещаното финансиране на афганистанските сили за сигурност. Генералният секретар уточни, че освен САЩ останалите страни от НАТО са обещали всяка година да осигуряват по един милиард долара за тази цел. НАТО продължава да се надява на постигането на мир в Афганистан, посочи Столтенберг.

Халифатът на "Ислямска държава" (ИД) не съществува, но се опасяваме, че не е дошъл краят на битката срещу ИД. Заплахата е за целия свят, виждаме нападения навсякъде, вдъхновени от ИД. Със загубата на територии в Ирак и Сирия може би терористите се насочват още повече към нападения в държави от НАТО, добави генералният секретар.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст