ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Саудитските арести освежиха петролните оценки

валути

Черното злато се търгува в близост до най-високите си цени за последните повече от две години. Това е ефектът от  политическото напрежение в Саудитска Арабия, отекнало и на борсите за горивото. Всъщност там котировките вече бяха тръгнали нагоре заради очевидните доказателства, че предлагането се свива. Инвеститорите пък веднага насочиха пари към петрола, очаквайки преформатиране на  управляващия елит и арестите на разточителните саудитски милиардери да консолидират властта около престолонаследника принц Мохамед Бен Салман, който подкрепя орязването на добива с цел да бъде  "разчистен"  световният излишък от суровината. От друга страна, вълненията в кралството увеличават и опасенията от задълбочаване на нестабилността в Залива, което мотивира и премията за геополитически риск, появила се още със зараждането на търканията между Ирак и Иран.

Черното злато е поскъпнало с повече от 20% от началото на септември, след като ОПЕК и приятели изпратиха сигнали, че подготвят удължаване на сроковете за ограничаване на добива след март 2018-а. Сраженията между правителството на Ирак и кюрдите за богатия на петрол район около Киркук също качиха цените. Като капак – в края на миналата седмица, се случиха арестите на влиятелни членове от кралското семейство на Саудитска Арабия, а местните банки започнаха да замразяват сметките им, което елиминира потенциалните съперници на принц Мохамед. Задържането на принцовете и на официални членове на кабинета бележи началото на активен процес за изкореняване на корупцията във всички области, обяви на 6 ноември главният прокурор на страната. По този повод заместник-председателят на NM Rothschild&Sons и бивш главен изпълнителен директор на италианския нефтен гигант "Ени" – Паоло Скарони, коментира за телевизия "Блумбърг", че "един от всеки девет барела петрол в света са добити в Саудитска Арабия. И каквото и да се случи там, ще е действително революция или сътресение за света на суровината". 

Суровият петрол сорт WTI за доставка през декември поскъпна до 57.69 щ. долара за барел на борсата в Ню Йорк на 6 ноември, а изтъргуваните обеми надхвърлиха с 25% средното количество за последните 100 дни на търговия. Същия ден борсовата сесия на горивото приключи на ниво 57.35 долара – най-високата стойност, при която е  закривана  търговията от юни 2015-а досега. В късната следобедна търговия в Лондон на 8 ноември петролните контракти сорт WTI с доставка през декември се разменяха срещу около  57 щ. долара за барел.

Цените на фючърсните контракти с доставка през януари 2018-а на базовата марка тип "Брент" пък се изкачиха до 64.27 щ. долара за барел на борсата в Лондон на 6 ноември – най-високата стойност при която е  приключвана търговската сесия от юни 2015-а. Два дни по-късно, на 8 ноември, контрактите се разменяха срещу 63.46 долара за барел (в късния следобед в Лондон).

Междувременно ОПЕК обяви в годишния си доклад за перспективите пред световната консумация на петрол, че в резултат на бума в разработването на електрически возила световното търсене на черно злато ще достигне своя пик до 2040-а. Експертите посочват, че ако една четвърт от колите на планетата се захранват с батерии, световното търсене на суров петрол ще се насити  с  около 109 млн. барела на ден през втората половина на 30-те години на нашия век.

Валутни анализатори пък разкриха необичайна корелация между цените на американския долар и на черното злато. Петролните котировки са се повишили с над 9% от 25 октомври насам, а доларовите – с 1.4%, към основните световни валути. Което повишава средната стойност на корелацията на "двойката" за период от 90 дни до най-високото равнище за последните почти две години. Това се случва на фона на отслабващата зависимост между традиционните петровалути на Русия, Норвегия и Канада и черното злато. 

Както е известно, зелените пари са референтна парична единица за сделките със суров петрол и котировките на суровината се понижават, когато доларът се засилва, което формира обратна зависимост. В момента обаче обективни фактори тласкат "чифта" в еднакви посоки. Щатската валута поскъпва заради силните фундаментални показатели на страната и в очакване на данъчната реформа на президента Доналд Тръмп. Черното злато пък върви нагоре заради ограничаването на предлагането и разформироването на саудитски управляващ елит. Всъщност още от времената на бума на петролното производство в Щатите се появиха предположения, че американският долар може да започне да се търгува като петровалута на структурна база.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст