В новия бр. 45 на в. “Банкеръ”, четете:

анонс

Кой се опитва да мъти минералните води

В бизнеса с бутилирани минерални и изворни води у нас се въртят стотици милиони лева и като цяло пазарът непрекъснато се разраства. Но нови инвеститори се намират трудно. Причините са несигурната правна рамка и липсата на ясна политическа визия за сектора. Подобна акция е в ход и сега, като този път "мимоходом" са внесени поправки в Закона за храните. Одобрените вече на първо четене в парламента изменения предвиждат известните и наложени днес търговските марки да бъдат натикани в ъгъла и вместо тях на етикетите на бутилките да изпъква името на извора, от който се добива съответната вода. Тоест, вместо "Горна баня" да пише "Домус дере", вместо "Торн Спринг" – "Трънска Банкя", "Бачково" да стане "Баджова вода", а "Хисар" – "Чобан чешма".

Двеста евро подарък за открита сметка в германска банка

Докато в родината на Меркел банките "подкупват" депозантите си, у нас ги гонят с такси и ниски лихви. Една от последните промоции на немската Commerzbank е под формата на кеш. Всеки нов клиент получава 200 евро в брой. Срещу това благодеяние той трябва да се ангажира през средващите три месеца да използва сметката си с поне пет транзакции всеки месец, всяка над 25 евро. В тези транзакции са включени и преводи от друга собствена сметка, теглене на банкомат или плащане на ПОС терминал. Петдесет евро кеш дава банката на клиента си, ако не е доволен от сметка и реши, че иска да я закрие. Ако след като си показал желанието си да закрие сметката, все пак реши да остане клиент на банката, получава  нови 50 евро.

Гръм в рая… и всичко е както преди

Изумрудена вода, бели плажове, палми, слънце и уединение. Това са отличителните черти на райските местенца из тропиците. Но има и още нещо неизбежно – рано или късно по тези ширини се развихрят бури и дори урагани. Така е и с офшорните зони, голяма част от които са именно по тропическите острови. През определено време – година или повече – се появяват мащабни разкрития за тези данъчни убежища, надига се световна вълна от недоволство и се повдига въпросът за законодателни реформи. Но много скоро след това вълненията отшумяват и всичко продължава както преди. Така че не бързайте да отписвате офшорките – докато съществуват корупцията, контрабандата, търговията с наркотици и оръжие, проституцията и… данъците, винаги ще има потребност от такива оазиси за мръсните пари.

Прокуратурата "угаси" пожара около "Кинтекс"

Показните акции  на прокуратурата и на  ДАНС  рядко водят до конкретен резултат. За съжаление действията на правоохранителните органи у нас редовно го доказват и то не с години, а с десетилетия. Нагледна (но едва ли последна) илюстрация е фиаското, което претърпя шумно огласената проверка на договорите на "Кинтекс" за 57 млн. , които  миналата година  държавното обвинение и ДАНС се заеха да разследват с мотив " източване на държавния оръжеен търговец". Оказва се, че отново не са открити достатъчно доказателства, за да бъдат  обвинени  длъжностните лица, които са подписвали договори за посредничество между частни оръжейни фирми и страни от Третия свят.

 

Бюджетни еквилибристики

Дебатът по проектозакона за държавния бюджет на Република България за 2018-а навлиза в решителна фаза. След като Народното събрание прие по принцип документа на първо четене, сега започва същественото му обсъждане  – точка по точка, перо по перо, число по число. Този дебат би трябвало да се състои, първо, в парламентарните комисии, а след това и в пленарната зала при разглеждането на проектозакона на второ четене. Точно в тази фаза от обсъждането на  може би най-важния финансов документ за държавата се предполага  да се състоят  задълбочени и професионални дебати. Така би трябвало да бъде. Но  по стар български обичай най-вероятно те  ще попаднат  в плен на популизма.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст