Парламентът одобри Ананиев за здравен министър

Парламент Кирил Ананиев зам. мин. на финансите

Депутатите отново намериха повод да покачат напрежението в парламента. Централна фигура в скандала им бе премиерът Бойко Борисов. Формалната причина за кавгата беше кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър. По принцип изборът му изглеждаше предрешен, тъй като ГЕРБ и патриотите имаха необходимото мнозинство, но от опозицията поискаха лично Борисов да дойде и даде обяснения за оставката на проф. Николай Петров и назначението на Ананиев. 

Председателката на БСП Корнелия Нинова допълнително изостри тона в пленарната зала, като от трибуната нарече Борисов "страхливец". Според нея премиерът системно "рушал институциите" в страната и не зачитал Народното събрание. По думите й винаги, когато станело напечено "този човек се криел". Тя попита защо министър-председателят е посочил Николай Петров за здравен министър, при положение че е знаел за проверките, които има срещу него от времето му като шеф на ВМА. Нинова не спести критики и към Ананиев, наричайки го "част от проблема в здравеопазването", тъй като и сега бил председател на Надзорния съвет на НЗОК. "ГЕРБ смени седем здравни министри. Или се сменят под натиск от някое лоби. Ето това е още една характеристика на ГЕРБ и Бойко Борисов", каза в заключение червената лидерка.

Това взриви депутатите от управляващата партия, които скочиха да защитят своя началник. Първо, шефът на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че искането Борисов лично да защити номинацията на Ананиев е неоснователна. Той се позова на конституционни текстове и такива от правилника на парламента. Основният му аргумент бе, че проекторешението бе внесено от вицепремиера Томислав Дончев, който всъщност бе в залата, за да защити кандидатурата.

След това зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов наля масло в огъня, като каза на Нинова, че "е смехотворно тя да нарича премиера страхливец, след като не можела да дисциплинира собствените си депутати, които обиждат българските граждани". Цветанов допълни, че в самата група на БСП има страх и затова обиждали гражданите и жертвите на комунизма, визирайки изказвания на червените депутати Иво Христов и Крум Зарков. По думите на Цветанов страхът в редиците на БСП идва от липсата на ясни политически позиции.

Председателят на парламента Димитър Главчев заплаши Корнелия Нинова, че може да я отстрани от заседанието. В реплика червената председателка препоръча Борисов да бъде информиран, че унижава парламента.

Главчев увери, че ще информира за исканията на опозицията Борисов, който взе участие в Съвета по сигурността към Министерския съвет. Съветът разгледа проект на актуализираната стратегия за националната сигурност и това бе причината за отсъствието на министър-председателя от пленарната зала, изтъкна парламентарният шеф.

По-рано от правителствената пресслужба уточниха, че актуализираната стратегия за националната сигурност ще бъде одобрена и внесена за гласуване в Народното събрание в отговор на становище от Консултативния съвет за националната сигурност при президента Румен Радев от 30 май.

В крайна сметка в отсъствието на Борисов номинацията на Кирил Ананиев за здравен министър бе одобрена от депутатите със 121 гласа "за" срещу 85 "против".

Ананиев заяви след гласуването, че "здравния сектор няма цвят, той е кауза, зад която трябва да вървим всички". Новият министър на здравеопазването увери, че ще работи с всички парламентарни групи, лекарите и гражданското общество. По думите му той вече има изготвен план за действие, обхващащ всички въпроси, свързани с реформата в сектора. Другата му цел е да намали напрежението в здравеопазването, като създаде консултативен съвет, в който да се обсъждат участват представители на ведомството, лекари, професионалисти.

Кой е Кирил Ананиев

Кирил Ананиев е роден през 1955 г. в София. Завършва специалност „Финанси и кредит“ във Висшия икономически институт в София през 1980 г. Специализира в областта на финансирането и социално-културните разходи в УНСС и в областта на реформите в здравеопазването в Чикаго, САЩ. Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. Бил е също секретар по финансова политика в Администрацията на президента на България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.). Бил е зам.-министър на финансите във второто правителство на Бойко Борисов. В периода от 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. заема поста министър на финансите в служебното правителство с премиер проф. Огнян Герджиков. В настоящия момент е заместник-министър на финансите. Владее руски и френски език.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст