ВКС отмени арбитражното решение за Български морски флот

вкс

Тричленен състав на Търговската колегия на Върховния касационен съд отмени решението на Арбитражния съд към БТПП, с което на компанията на Кирил Домусчиев „Параходство български морски флот“ бяха спестени неустойки от 55 млн. лв., дължими за неизпълнение на задължения по приватизационния договор.

Тогава арбитражът (в състав Валентина Зартова, Станимир Цоцов и Дончо Хрусанов) прие, че е било налице стопанска непоносимост и заради световната финансова и стопанска криза „Параходство български морски флот“ не е могъл да изпълнява посочения в приватизационния договор тонаж, т.е. капацитет на корабите.

Делото пред ВКС беше образувано по искова молба на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол след като вицепремиерът Валери Симеонов откри война срещу Домусчиев.

Съдиите Дария Проданова, Емил Марков и Ирина Петрова (докладчик) приемат, че арбитражът недопустимо е надхвърлил компетенциите си, тъй като искът за стопанска непоносимост „не случайно не е включен в обсега на тези, които могат да бъдат отнесени към арбитраж, тъй като разногласие между страните относно необходимостта от промяна в договора изобщо не би могло да възникне поради законовата забрана“.

Свързаната с Домусчиев компания е осъдена да плати 2.2 млн. лв. държавна такса. „Параходство български морски флот“ беше представлявана от кантората на адвокат Иван Тодоров.

Пред БНТ Кирил Домусчиев заяви, че ще коментира, когато се запознае с решението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст