Голям протест в Брюксел за каталунската независимост

каталуния

Стотици души се събраха в Брюксел, за да подкрепят независимостта на Каталуния и да поискат от Испания да освободи арестуваните регионалните длъжностни лица, предаде БГНЕС.

"Демокрацията в Испания е не само болна, тя практически е мъртва", каза испанският евродепутат Жозеп-Мария Терикабрас, който подкрепя каталунската независимост.

Ужасно е как европейските институции не разбират, че когато говорите за демокрация, не можете да аплодирате Мариано Рахой и институциите в Мадрид, които са извън закона", добави той. 

Протестът, само на метри от основните институции на Европейския съюз, идва ден, след като близо 750 000 каталунци протестираха срещу ареста на регионалните служители. Демонстрантите се събраха на булеварда до сградата на регионалния парламент, размахвайки каталунски знамена за независимост и крещейки "Свобода!", докато някои от тях държаха плакати с надпис "SOS демокрация".

Това стана ден, след като бившата председателка на каталунския парламент Карме Форкадел бе освободена под гаранция в размер на 150 000 евро. Тя е една от няколкото висши каталунски политици, за които бяха издадени заповеди за арест, след като регионът обяви независимостта си от Испания по-рано миналия месец.

Отстраненият каталунският президент Карлес Пучдемон и петима министри трябва да се явят пред белгийски съд следващата седмица във връзка с издадена от Испания международна заповед за ареста им. Пучдемон в момента се намира в Брюксел. Осем души от кабинета му бяха задържани миналата седмица по обвинения в противодържавна дейност, бунт и злоупотреба с държавни средства заради участието си в обявяването на каталунската независимост.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст