Земеделският министър: Няма антибиотици в месото

Говеда

От началото на годината Българската агенция за безопасност на храните е направила повече от 300 проверки на предлаганото месо на пазара и не е открила наличие на забранени вещества в него. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов пред БНТ.

Употребата на антибиотици върху животните в българските ферми се извършва под стриктен надзор като има срок, в който продукти от третираните единици не могат да се предлагат на пазара, категоричен беше Порожанов. Така той коментира доклада на Европейската агенция за лекарства, според който българското месо е сред месата с най-високо съдържание на антибиотици.

" Темата с антибиотици в храните категорично искам да кажа, че не съществува. Това, което се произвежда първо в България, това, което се внася и това, което се предлага на българския потребител на пазара е под строг контрол от гледна точка на всички изисквания за качество. Няма битка между производителите и търговците от големите вериги и цените на храните нарастват не заради търговски договори. Просто има дефицит на мляко и яйца", обясни Порожанов.

Според него от една страна цените леко се повишават, от друга страна обаче това дава възможност на самите производители да не изпадат, да бъдат в едно сравнително добро финансово състояние.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст