ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС ще задели повече пари за младите през следващата година

туск юнкер лидери ес

Общо 145 млрд. евро ще може да преразпределя ЕС през 2018 г. Бюджетът на общността предвижда допълнителни инвестиции в растежа и заетостта и по-малко за Турция. Повече средства ще бъдат вложени и в програмата "Еразъм", съобщи "Дойче веле".

В събота (18 ноември) бе обявено, че е представителите на страните членки са постигнали съгласие с тези на Европейския парламент за рамката на следващия бюджет на ЕС. Разходната му част нараства с 14,1 процента и ще възлезе на 144,7 милиарда евро – с 10 милиарда повече, отколкото през настоящата година.

Значително по-високите разходи са във връзка с очакваното засилено използване на европейски средства от отделните страни-членки в рамките на дългосрочното финансово планиране в общността до 2020 година. Така например догодина ще бъдат вложени значително повече средства в Програмата за научни изследвания и иновации "Horizon 2020", в разширяването на трансевропейската мрежа от транспортни, енергийни и комуникационни връзки, както и в Програмата за младежки обмен "Еразъм". За земеделските субсидии са предвидени 56 милиарда евро. Други големи пера в бюджета са средствата за защита на европейските граници, както и за миграционната политика на общността.

Приоритети в бюджета за 2018 година са насърчаването на икономическия растеж и създаването на работни места, подобряването на сигурността и разходите, свързани с предизвикателствата на миграцията.

Допълнително ще бъдат увеличени средствата за някои ключови европейски политики, като например за изследвания и развитие, за европейската система за даване на убежище, за охраната на границите и полицейското сътрудничество.   

Европейският парламент изтъкна, че е успял да се противопостави на настояванията на някои страни-членки за икономисване на 750 милиона евро от средствата за растеж и работни места. Освен това парламентът е успял да прокара увеличение на парите за Европейската инициатива за подобряване на младежката заетост. Като цяло програмата ще бъде финансирана с 350 милиона евро – увеличение с 116,7 милиона евро.

Новият бюжет предвижда по-малко средства за подготовката на Турция за членство в ЕС – помощите за страната ще бъдат съкратени със 105 милиона евро. Освен това ще бъдат временно блокирани и 70 милиона евро по друга сметка от помощите за Турция, съобщиха представители на ЕП. По информация на агенция Франс прес, тези средства ще ще бъдат освободени само ако Турция постигне напредък в областта на правовата държава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст