ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германският мотор върти на пълни обороти

валути

Подемът на зелените пари се оказа мимолетен и зацикли тъкмо преди Деня на благодарността в Щатите. Опасенията за несигурната инфлационна перспектива и предупреждението на отиващия си председател на Федералния резерв – Джанет Йелън, да се внимава с  евентуалното  бързо повишение на лихвените проценти на 22 ноември отслаби американската валута. Довършителният удар нанесе публикуваното  няколко часа по-късно резюме от септемврийското съвещание на паричния комитет на щатската централна банка. От него се разбра, че "много участници са изразили тревога", че инфлацията ще остане под целевите 2% годишно по-дълго от предвижданията. И макар че увеличението  на лихвените проценти в САЩ през декември е сигурно и вече е отчетено в курса на долара, прогнозираните за следващата година нови три увеличения на лихвите вече стават съмнителни. Възраждат се  спекулациите, че Федералният резерв може и да не затегне чак толкова агресивно паричната политика. Особено ако икономическият растеж на страната се охлади по някаква причина.

Тези обстоятелства натиснаха надолу американската валута и в обедната европейска търговия на 23 ноември котировката й  падна до 1.1844 щ. долара за едно евро и до 111.24 йени за един долар.

Единната европейска валута получи подкрепа и от оптимистичните данни за стопанството на еврозоната. След резкия си спад, провокиран от провала на преговорите за съставяне на коалиционен кабинет в Германия, Берлин излъчи положителна вест: че икономиката на страната е отчела 0.8% ръст през третото спрямо второто тримесечие на сегашната година. Това поставя най-голямото европейско стопанство в силна позиция при опита да се справи с растящата политическа несигурност. Особено след като и президентът Франк-Валтер Щайнмайер се зае сърцато да помага на канцлера Ангела Меркел  да убеди  останалите германски партии да се включат в широка коалиция и да не стигат до  нови избори.

Еврозоната като цяло също набира скорост – това  става ясно от публикувания от IHS Markit индекс PMI, отчитащ активността в секторите на промишлеността и на услугите. Ноемврийската му стойност е достигнала 57.5 пункта (срещу 56 през октомври) – най-силното число за последните 79 месеца. Компаниите от еврорегиона пък са наемали работна ръка с най-високата скорост от 17 години насам. Равнището на индекса отговаря на очакваното 0.8-процентно увеличение на БВП на блока на еврото през четвъртото тримесечие и в съчетание с големия обхват на подема предполага, че общността ще влезе в 2018-а в стабилно състояние.

По оценка на валутни стратези евентуален окончателен провал на "совалките" за съставянето на коалиционно правителство в Германия ще се отрази негативно на еврото в краткосрочен план, докато дългосрочните усложнения все още не са ясни. Експертите очакват еврото да се доближи до дъното на последния му диапазон на търговия между 1.15 и 1.20 щ. долара, ако се наложи провеждането на нови избори в Германия.

Средната валутна прогноза на анкетирани от агенция "Блумбърг" анализатори е за повишение на еврото до 1.22 щ. долара през 2018-а и до 1.25 долара през 2019-а. Банкери от "Голдмън Сакс груп" пък очакват 1.20 щ. долара за едно евро през следващите 12 месеца и подчертават, че промените в инвестиционните портфейли, влели сили в единната европейска парична единица през тази години, "имат още потенциал за изява".

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три дни на миналата седмица и в първите два на тази беше сравнително активен. Средният дневен валутен оборот достигна 1836 млн. евро (3591 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.3% дял от купената и продадена валута.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст