ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Административната корупция е стотици пъти по-ниска от политическата корупция

проф. Тодор Танев

Катедрата по Публична администрация в Софийския университет отбелязва своята 20-годишнина. По този повод в сряда ще бъде представен сборникът „Приноси към теорията и практиката на публичната администрация…“, който ще бъде представен в сряда.

За предаването "12+3" по „Хоризонт“ съставителят му проф. Тодор Танев сподели че сборникът е около 500 страници, в които очевидно чиновничеството е на по-заден план, а на е философията на администрацията.

Танев коментира още: "Тази особена философия не е никак добре изследвана, особено у нас. Имаме къде повече политологическа литература, къде повече социологическа, културологична или европеистична, но за администрацията пропускаме. Затова това е принос, за да покаже, че основите на администрацията са ценностни, че администрацията мисли и отвъд края на мандата, за разлика от политиката, че администрацията е въпрос на добър подбор и защита на ценности. Ако знаем това, ако знаем теорията за това, няма да ни изненадват случаи като наскорошния в Хасково, когато един местен кмет доста преобърна разбиранията ни за това кой е силен и кой е слаб в България, или пък би обяснила защо икономическа зона Тракия тръгна добре в Пловдив, защо Бургас се развива добре, защо в един друг голям черноморски град има групировка и как тя се намесва в управлението, включително в София. Изобщо много въпроси намират отговори, само когато има добра научна школа, която да обяснява нещата. Всичко друго би било мислене от емоции, мислене от обща култура, което е тотално недостатъчно, което показва практиката до момента.

Всички сочат с пръст министрите – министърът е длъжен това да направи, онова, третото, четвъртото, тоест да управи цялата държава. На практика обаче министърът спазва закона, а законът се разглежда от Народното събрание. Добър или лош, законодателят го прави такъв. Не е нормално администрацията от министър надолу, да бъде винена за някои недомислени неща в закона. Не казвам, че всичко в администрацията е окей, че няма лоши практики на прикриване, но административната корупция е стотици пъти по-ниска от политическата корупция. Отговорността за политиките в тази страна на администрацията е десетки пъти по-ниска от отговорността на политическите фигури, примерно народни представители", заключи той

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст