ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българските пътища са станали най-опасните в ЕС

катастрофа

На фона на поредицата от тежки катастрофи през последните дни, които само в Ловешко взеха над 10 жертви, данни на Евростат поставят страната ни на челно място по загинали на пътя на глава от населението. На 1 млн. жители на страната ни през 2016 г. се падат 99 жертви на ПТП – почти двойно на средното за ЕС, сочи bTv.

Веднага след нас в черната статистика е Румъния с 97 загинали в катастрофи на милион жители, а доста по-назад остават Латвия и Полша (по 80), Гърция (75) и новоприетата Хърватия (73). Най-безопасни са пътищата в Швеция с едва 27 жертви на милион жители, Великобритания (28) и Холандия (32).

Като общ брой на загиналите в катастрофи, Франция е на първо място през 2016 г. с почти 3500 жертви. Близки са и данните за Италия, Германия и Полша – все големи държави с огромна пътна мрежа. На този фон 7-милионна България отчита над 700 починали след инциденти на пътя.

От Евростат посочват, че общо за ЕС се наблюдава устойчива тенденция катастрофите и жертвите в тях да намаляват. „Отличници” са Португалия, Латвия, Литва, Испания, Гърция и Словения, които за 20 години са намалили жертвите на пътя с две трети.

Къде е България?

Данните на статистиката са от 1991 г. насам, като в тази година у нас на пътя са загинали 1114 души. Най-тежка е 1994 г. с почти 1400 жертви на катастрофи. За по-дълго под 1000 загинали нашата страна пада едва след 2002 г., а рязък спад има от 2010 г. с исторически минимум от 601 загинали през 2012 г. и 2013 г. От тогава насам войната по пътищата у нас се развихря отново.

Така и по показателя загинали в катастрофи на милион души преди няколко години България е над средното, но не и на печалното първо място. Към 2017 г. обаче ред държави са направили по-безопасни пътищата си, докато в България, по всичко личи, все още всяко пътуване крие ненужно голям риск.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст