ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как община Сливен спести 950 хиляди лева на съветник от ГЕРБ

Сливен

Фирма, свързана с общински съветник от ГЕРБ в Сливен, е участвала в схема с общински имот, ощетила града с повече от милион, сочи Offnews.bg.

През 2006 г. община Сливен обявява конкурс за продажбата на общински имот с площ от 9835 кв. м. По това време на терена се помещава сливенският битак. Обявената начална цена за продажба на имота е 950 000 лева. Купувачът се задължава да изгради за своя сметка обслужващи сгради на постоянен пазар за промишлени стоки. Ако до 5 години не построи новия базар, той трябва да заплати на общината неустойка в размер на 950 хил. лева.

На първо и на второ място в конкурса се класират фирмите "Кронос екопетролиум" и "Билд инвест". Предложенията на двете дружества са сходни. "Кронос екопетролиум" предлага 3 012 012 млн. лева за покупка на имота, като предвижда инвестиции от 5 млн. лв. и откриване на 200 нови работни места. Предложението на фирмата "Билд инвест" е същото, с тази разлика, че заявената цена за придобиване на терена е 2 525 525 лева. Спечелилата конкурса "Кронос екопетролиум" мистериозно се отказва, за да отстъпи мястото си на втория в класирането – "Билд инвест", предложил близо 500 хил. лева по-ниска цена. Важна подробност обаче е, че и двете дружества са свързани с един и същ човек – Димитър Батаков, общински съветник в Сливен от 2007 г. насам, в три поредни мандата. Справка в имотния регистър показва също, че закупеният общински имот е записан на името на Атанас Батаков, неговият син.

11 години по-късно придобитият терен стои пуст, а милионите инвестиции и обещаните 200 работни места остават химера. Не е заплатена и неустойката от 950 хил. лева, която трябва да бъде платена на община Сливен за неизпълнение на договора. Парите са спестени посредством внесено предложение на бившия кмет на Сливен Йордан Лечков и последвало решение на Общинския съвет задълженията по договора за продажба да бъдат прехвърлени на друг частен имот, където проследяването за тяхното изпълнение би било трудно.

Според източник на OFFNews това е направено, за да мине давността. Вместо нов модерен пазар, на мястото всяка събота продължава да се провежда някогашният битак. Таксата за сергия е 10 лева на квадратен метър, а парите събира доверен човек на Батаков.

Общинският съветник от ГЕРБ в Сливен е бил предмет на разследване и в миналото. През 2012 г. ГДБОП провеждат акция срещу фирмата на Димитър Батаков "Кронос" за далавери с ДДС.  Случаят обаче потъва бързо, без да става ясно дали нарушения са констатирани.

"Кронос екопетролиум" на Батаков също е била предмет на проверка през 2011 г. Тогава община Казанлък констатира, че сключеният договор с "Кронос екопетролиум" за доставка на около 1 млн. литра газьол е неизгоден. Става ясно, че фирмата на Батаков не само продава горивото на завишени цени, но и доставя червена нафта вместо промишлен газьол, при която разликата само в акциза е 550 лв. в ущърб на клиента. "Кронос екопетролиум" към днешна дата доставя гориво и на "Пътнически превози" – Сливен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст