ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съветник на Ердоган призова за излизане на Турция от НАТО

топчу

Парламентът на Турция трябва бързо да разгледа въпроса за излизане на страната от НАТО, призова съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БНР. Ялчън Топчу заяви в казахстанската столица Астана, че НАТО стои зад всеки преврат и Анкара не може да пренебрегва враждебното отношение на Алианса към нейното членство в него. Той допълни, че "тези безсрамни заговори не могат да бъдат оставени без отговор". Според него пактът е не само военен блок, но и форма на съвременния колониализъм.

В Турция продължават острите реакции, след като в петък по време на учение на НАТО в Норвегия сред неприятелските цели беше поставена снимка на Кемал Ататюрк, а друг военен създаде фалшив профил с името на президента на Турция Реджеп Ердоган. В знак на протест Турция изтегли войниците си, участващи в маневрите, а държавният глава Ердоган заяви, че това е атака не само срещу него, а срещу цяла Турция. 

Днес вицепремиерът и говорител на кабинета Бекир Боздаг отново подчерта, че тези действия са неприемливи и ги определи като един от най-големите скандали в историята на Северноатлантическия пакт.

Ялчън Топчу е съветник на президента Ердоган от около година. Преди това той беше министър на културата и туризма и лидер на консервативната националистическа Партия на великия съюз, която подкрепи промените в конституцията на референдума през април тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст