ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

550 хиляди българчета под 18 години живеят в риск от бедност

бедност

Около 550 хиляди българчета на възраст под 18 години са живели в риск от бедност и социално изключване през 2016 г., показват данни от анализ на Евростат за децата в ЕС в тази възрастова категория, които са били изложени в риск от бедност през миналата година.

 45 процента от децата у нас на възраст до 17 години са били изложени на риск от бедност през миналата година, при среден показател за ЕС – 26,4 процента. За около шест години обаче процентът на децата у нас в тази възрастова категория и по този показател, е намалял значително – през 2010 г. у нас е имало повече от 635 хиляди деца /или 49,8 процента/, които са битували в риск от бедност и социално изключване /при 550 хиляди и 45 процента през 2016 г./.

Анализът регистрира децата, които живеят в домакинства с най-малко едно от следните три условия: изложени са в риск от бедност, живеят в силни материални лишения или в домакинства с много ниска интензивност на работа. По тези три показателя страната ни е на предпоследно място в ЕС – в дъното на тази класация е Румъния с регистрирани 49 процента деца, които са живяли в риск от бедност или повече от 1 милион и 800 хиляди. 

При съседите ни този показател е както следва: Сърбия – 40 процента или около половин милион деца в риск от бедност, в Гърция – 37,5 процента или около 700 хиляди деца и в Турция – около 15 милиона деца или повече от 50 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст