ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Допуснахме лесно САЩ да излязат от преговорите за  климата, оплака се Борисов

Министерски съвет среща Бойко Борисов  Антонио Таяни - председател на Европейския парламент

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни обсъдиха отговорностите по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, ключови теми за бъдещето на Европа, както и европейската перспектива и свързаността на държавите от Западните Балкани.

"Разговаряхме за проблемите с миграцията, борбата с тероризма и икономическият растеж.  По всички въпроси имаше съгласие, ние сме готови да работим с българското председателство, получихме отговори на всички въпроси. Обсъдихме и стабилността на Близкия изток,  взаимоотношенията  с Турция и ситуацията Балканите, допълни той. В ЕС  има държави членки и страни кандидатки, а Балканите е район, който е приоритет за нас, допълни  Антонио Таяни на съвместната пресконференция.

"За ЕС и за Европейския парламент ситуацията на Балканите е приоритет.  Ние сме ангажирани за укрепване на връзките и за перспективата на региона. През януари следващата година  ще бъда в Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина като сигнал за нашето внимание. В тези срещи отдавам голямо значение на българското председателство, то може да ни е от полза, защото България много добре познава  ситуацията  в района. Преди срещата си в Западните Балкани ще се срещна с Бойко Борисов и с българско правителство за  повече информация, допълни Таяни.

Борисов заяви, че във всеки един момент българското председателство може да отговори на предизвикателствата.  

"По време на нашето председателство не си поставяме огромни цели нито надскачаме ръста си. Искаме да дадем  перспектива не на политическите елити, а на младите хора и на народите в този регион, каза Бойко Борисов. Това, което не води до риск за региона, е изграждането на инфраструктура, не само пътища  и пристанища, а и цифровата инфраструктура. Нашата позиция е, че споразумението с Турция за мигрантите трябва да  продължи да се спазва. Колкото и  да ни струва, е по-добре тези хора да стоят  извън ЕС, каза Борисов. Трябва да засилим външните граници на ЕС, и лидерите на Евросъюза да  участват в срещи,  където  се решава бъдещето на Европа. Не става въпрос за присъединяването на Турция в ЕС,  а за запазване  добрите отношения, защото тази стана е член на НАТО и най-големият партньор  в южния флаг на алианса. Не трябва да се бяга от темата, а  нещата да се изговорят ясно и да се нормализират отношенията, каза Борисов. 

Според него ЕС трябва да играе по-голяма роля в решаване на проблемите в  света. ЕС има своя външна политика, трябва да говори с единен глас като има предвид не само източните граници, но и  Африка, каза Таяни.

"Допуснахме лесно САЩ да излязат от преговорите за  климата.  Много съм солидарен с европейските "зелени" и да върнем  САЩ на масата за преговорите за климатичните  промени, допълни той. Крайно време е да се намесим  за ситуацията в Сирия, защото тя се обсъжда от  президентите на Русия, САЩ и Иран, а ние в Европа се караме къде да релокираме сирийците, които ще дойдат в Европа, каза Борисов.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст