ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Войната по пътищата: Ще помогнат ли спешни мерки срещу катастрофите?

КАТ

Заради зачестилите тежки катастрофи се обмисля въвеждането на допълнителни мерки за безопасност в обществения транспорт. Сред предложенията е поставянето на предпазни колани и видео регистратори в пътническите автобуси. Ще сезираме всички институции, правим подписка и няма да спрем да излизаме на пешеходната пътека, където вчера беше убито дете, каза кметът на Атия, сочи БНТ.

Законът за движението по пътищата ще се раздели на три, като обучението за водачите ще е отделно и техническите параметри на колите също, обясни зам.-председателят на Комисията по транспорт в НС Станислав Иванов: "Законът ще се раздели на три. От една страна ще бъдат полицейските функции, от друга страна ще има закон за сервизната дейност и автомобилите и трети закон, който ще бъде за обучението и за водачите".

Ще има нови камери, твърди Станислав Иванов, зам.-председател на Комисията по транспорт в НС: "Има поръчка за нови 30 камери, които скоро ще бъдат поставени, а при по-силен контрол при годишни технически прегледи, нарушенията ще намалеят. Другата наша идея е с тези камери да се следи дали МПС-о, което се движи в момента, има гражданска отговорност и има годишен технически преглед. Освен манталитета на шофьорите, трябва да се промени и този на пешеходците.

Според председателя на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров, трябва да има нови форми на контрол. "В полицейските коли има камери за скорост, но няма изграден единен център, който да обработва. Това е неефективно. Трябва да се изгради такъв център. За шест месеца, откакто в линейките има видео наблюдение са извършени 40% по-малко нарушения от водачите на линейки. Има смисъл от такива нови форми за контрол".

Видео регистратор в повече едва ли ще променят съществено нещата, ако се използват като тахографите, отбеляза пък бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев: "Ако по основната пътна мрежа се разположат стационарните камери, тези хора могат да влязат в онези населени места, където не са виждали полицаи. Приоритета към мобилните камери трябва да се приключи и да се върви към изграждане на една система с център, където да ги обработват".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст