ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българската църква ще съдейства на македонската

неофит

Светият Синод на Българската православна църква започва преговори с останалите православни църкви за установяване на канонически статут на Македонската църква. Това е единодушното решение, което Синодът взе на заседание, на което бе обсъдено бъдещето на статута на Македонската църква.

Охридската архиепископия се отделя от Сръбската православна църква и обявява автокефалност през 1967 г., но до днес не е призната от нито една от православните църкви.

Преди заседанието на Св. синод патриарх Неофит заяви, че Българската църква трябва да поеме подадената ръка от Охридската архиепископия, "защото те са наши братя и наш народ".

Светият Синод е решил, че при положение, че Македонската православна църква (МПЦ) признава Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) за своя Майка – Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ. Това съобщиха от Синода.
 
Светият синод определи Синодална архиерейска комисия за преговори с Македонската православна църква и останалите Поместни православни църкви. За председател на комисията е определен Старозагорският митрополит Киприан.
 
Членовете на комисията са Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий.

Този месец от Македонската архиепископия отправиха молба, в която настояха да бъдат признати за независими от страна на Българската църква. Ако това се случи, от Охридската архиепископия изразиха готовност да обявят Българската патриаршия са своя църква – майка.

Българската православна църква – Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, отбелязват от Синода. Преди заседанието днес патриарх Неофит коментира, че българската църква "трябва да поеме протегнатата ръка на Македония".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст