ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Около 170 проверки извърши КЗП в „Черния петък”, има и нарушения”

кзп

Около 170 проверки в големи търговски центрове в страната и онлайн магазини е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) на „Черния петък” вчера, при които са констатирани 25 нарушения, съобщи председателят на Димитър Маргаритов. Основно става въпрос за изкуствено завишаване на цените непосредствено преди кампанията, за да се рекламира по-висок процент отстъпка, докато по закон стоката трябва да е продавана на старата цена поне месец преди обявяване на намалението.

Инспекторите са попаднали и на случай, в който е обявена старата, по-висока цена и процент намаление, без да е посочена новата. В хода на проверката обаче става ясно, че преди да бъде извършена сделката, потребителят е информиран от продавача за реалната цена, която ще заплати. „Съществува известна логика в това, защото ако тази промоция трае само един или два дни, дори по-голям риск би се създал, ако смените етикетите на абсолютно всички стоки с нови цени и на следващия ден трябва пак да ги смените, отколкото ако обявите коректно процента и информирате клиента за точната сума, която трябва да плати”, коментира Маргаритов в предаването „Имате думата” по Канал 3.

„В някои случаи, въпреки че се анонсира процент намаление и нова по-ниска цена, на касата се таксува старата цена”, даде друг пример председателят и каза, че това са отделни случаи, които показват, че макар и не масово, все пак има опити за подвеждане на потребителите. „Когато установим такива нарушения, издаваме заповеди, с които забраняваме по-нататъшното им практикуване и налагаме санкции”, добави председателят и посочи, че в последните години произнасянията на Комисията за нелоялни практики са се увеличили, като за цялата минала година те са около 300 и засягат търговските, туристическите обекти и онлайн пространството. Според него това не означава, че търговците са станали по-недисциплинирани, а се дължи на по-затегнат контрол и специално внимание върху нелоялните търговски практики, тъй като засягат неограничен кръг потребители.

Продължават усилията на КЗП за ограничаване на нелоялните практики и в сферата на телекомуникациите. По силата на съдебни спогодби два от мобилните оператори намалиха на до три месечни такси неустойките при предсрочно прекратяване на срочен договор, като съвсем скоро се очаква тази постановка да бъде възприета и от третия. Съдът е потвърдил и произнасянето на Комисията, че не може да бъде спирана услугата по договор, по който потребителят е изряден платец, заради задължения по друг, припомни още председателят. В последните 2-3 години постъпващите в комисията жалби срещу доставчиците на услуги в сектора е намалял в процентно съотношение – от 50% на 30%.

Според Маргаритов контролният орган би трябвало в някаква степен да играе роля и на регулатор в отношенията потребител-търговец. „Когато провериш, установиш нарушение, наложиш санкция, това не води само по себе си до удовлетворяване на засегнатия потребител. Целта ни би трябвало да е и да способстваме за това потребителят да получи компенсация, да бъде насочен правилно, ако е необходимо да предприеме следващи стъпки – например, да се обърне към функциониращите към нас помирителни комисии за извънсъдебно решаване на потребителски спорове. Това е способ, по който може да се стигне до решение на спор и то да удовлетворява и двете страни. Тук има регулаторен елемент в дейността ни, който също е изцяло в полза на потребителите”, обясни той.

„Да имаме претенцията, че ще успеем да повлияем ние дотолкова на пазара, че той да се успокои и да бъде почти съвършен – не, но ние можем да дадем нашия принос основно с контролната дейност, с работата по превенцията, с установени от нас и при обмяната на информация с колеги от други държави добри практики и това да повлияе благотворно и на самия пазар, който да се саморегулира”, завърши председателят. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст