ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НАП: Не сме закачали съдиите

"Не са възлагани контролни производства на съдии и членове на техните семейства. Такива не са планирани и занапред", официално декларира Националната агенция по приходите (НАП( в писмо до Съюза на съдиите в България

За скандалната идея съдиите от Бургас и техните семейства да бъдат "селектирани" от данъчните и подложени на ревизии и проверки само заради факта, че отменят актове и действия на данъчните  власти, се говори вече месеци наред.

Проблемът тръгна от проверките на данъчните през лятото в големите курорти. Тогава масово се затваряха обекти заради разкрити нарушения – включително и заради неиздаване на касови бележки.

Тези принудителни административни мерки (запечатването на обектите) обаче после започнаха да "катастрофират" в съда и той отмени голяма част от тях. Това пък предизвика гнева на вицепремиера Валери Симеонов, който цяло лято дефилира заедно с проверяващите по Черноморието. Симеонов се оплака, че магистрати саботират действията на изпълнителната власт, и поиска проверка от Инспектората към ВСС за изпълняващия шефската длъжност в Административния съд в Бургас (БАС) Панайот Генков.

А като за капак местна шефка на дирекция "Контрол" на НАП в Бургас Пенка Жекова описа в доклад неудовлетворението си, че съдът масово отменя запечатването на търговските обекти. И предложи данъчните да пристъпят към "извършване на селекция на счетоводни къщи, адвокатски дружества, адвокати, съдии от БАС и техните семейства".

Селекцията – това е подбор на лица за извършване на данъчни проверки. По правило тя се прави по сигнал или при наличие на информация за извършени нарушения и укриване на данъци. В случая обаче предложението да се "селектират" съдии заради това, че са отменяли актове на данъчните, бе възприето от магистратите като опит за мачкане. Затова съвсем логично веднага след като се разчу за скандалната идея, към НАП потекоха протестни становища и писма от професионалните организации на съдиите и адвокатите, сезиран беше и ВСС.

От НАП мълчаха дълго – за първи път тяхно становище по темата бе пратено до ССБ едва на 15 ноември. С успокоението, че да – вярно, предложение за "селекция" на съдии е било направено, но то никога не е било обсъждано и реализирано.

На заседание на Висшия съдебен съвет преди седмица обаче един от членовете на съдийската колегия – Красимир Шекерджиев, обяви, че се е срещал с колеги от Бургас. И те са се оплакали, че такова селектиране е било извършено и проверки вече текат.

Логично беше да потърсим становището на и.ф. шефа на Административния съд в Бургас Панайот Генков и да попитаме какво се случва там и вярно ли е, че вече има "селектирани съдии".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст