ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радиоактивните гъби във Франция били от Беларус

радиация чернобил беларус

Франция е спряла голяма партида гъби от Беларус със слаба радиоактивност, която вероятно е от Чернобил, а не е свързана с радиоактивния облак, появил се над Южна Русия миналия месец, съобщиха официални представители, цитирани от Ройтерс.

По-рано ръководителят на френската Агенция за ядрена сигурност (ASN) Пиер-Франк Шеве каза пред френския Сенат, че следи от цезий са били открити в гъби, внесени от Русия, и не спомена Беларус.

Говорител на френския Институт за радиационна защита и ядрена безопасност (IRSN) каза, че преди дни митнически служители установили, че 3,5-тонна пратка с гъби от Беларус, пристигнала през Франкфурт, е заразена с цезий-137 – радионуклид, отпадъчен продукт от ядрени реактори.

Въпреки че заразените гъби не са опасни за здравето на консумиращите ги, пратката ще бъде унищожена през следващите дни в специален инсинератор, казаха от Института за радиационна защита. "Няма връзка със замърсяването с рутений-106", отбеляза говорителят.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст