ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Собствениците на фирмата, приватизирала “Топлофикация – Шумен”, очакват извънсъдебно споразумение с “Булгаргаз”

тец бобов дол

Управителите на "Енергоснабдяване" ООД Димитър Димитров и Валентин Маламов очакват да подпишат извънсъдебно споразумение с "Булгаргаз" за дълговете на "Топлофикация – Шумен", за да възобновят дейността й. Това обявиха на пресконференция в Пресклуба на БТА в областния град двамата управители на фирмата, приватизирала топлофикационното дружество, което по-късно бе обявено в несъстоятелност.

Те отбелязаха, че след проведена среща между тях и ръководството на "Булгаргаз" са оптимистично настроени, че ще бъде подписано подобно споразумение и очакват покана от газовия доставчик това да стане до 7 декември.

Предложението на управителите на "Енергоснабдяване" е да изплатят 7, 2 млн. лева от задълженията на "Топлофикация – Шумен", които без натрупаните през годините лихви са 23 млн.лв. Тъй като 98 процента от задълженията са към "Булгаргаз", Димитров и Маламов изразиха готовност при наличието на споразумение с газовия доставчик да започнат действия по възобновяването на дейността на "Топлофикация – Шумен". Според тях предлаганата топлинна услуга ще бъде на конкурентни цени, по ниски от тези на топлофикационните дружества в София и Варна, заради по-малките инвестиционни и експлоатационни разходи.

По думите на Димитров планираната инвестиция за възобновяването на дейността на "Топлофикация – Шумен" е около пет милиона лева. Предлаганата нова услуга за отопление ще се осъществява чрез децентрализация на парното отопление, чрез пренасяне на газа "тръба в тръба" по съществуващите тръбопроводи в града до всеки клиент. "И за тази технология се наложи да обясняваме на срещата, както и, че ако бъде възобновена дейността на дружеството, няма да продаваме газ, а топлинна енергия", уточни Димитров. Освен това новата услуга за отопление ще се предлага чрез индивидуално договаряне с всеки клиент и в реално време потребителите ще могат да управляват разхода на електрическа енергия, по подобие на приложенията за мобилни телефони, отбеляза Маламо.

На пресконференцията управителите на "Енергоснабдяване" казаха още, че има интерес от страна на бизнеса за евентуалната услуга, която ще предлагат. Те обясниха и за екологичния ефект за Шумен ако се възобнови дейността на дружеството, тъй като въздуха в града през зимата е сред най-замърсените в страната, заради множеството отопляващи се на твърдо гориво домакинства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст