ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БАН иска да се публикува докладът за “Белене”

С всеки изминал ден АЕЦ "Белене" поскъпва все повече.

Работната група от БАН, изготвила доклада за АЕЦ "Белене" по поръчка на Българския енергиен холдинг (БЕХ), ще изпрати до края на деня писмо до държавната компания с искане да се разреши публикуването на резултатите от доклада. Това обяви ръководителят на проекта проф. Александър Тасев на пресконференция.

"Надявам се, че в следващите няколко дни ще бъде разумно прието нашето искане и ще можем да качим на сайта на БАН нашите подробни резултати", коментира той.

По-рано днес сайтът "Биволъ" обяви, че междинният доклад на БАН, изпратен до поръчителя БЕХ през септември, "разиграва" 90 различни сценария за проекта и нито един от тях не показва жизнеспособност на проекта. Междувременно обаче потребители под имената beh и MEET (предишно име на Министерството на енергетиката) нанасят редакции на доклада. В резултат на това изводите от междинния доклад, според публикацията, че проектът няма начин да има икономическа или финансова целесъобразност, стават с положителен резултат.

Проф. Тасев обясни, че са се получили 90 комбинации от всички фактори за един единствен сценарий. "При нито един от вариантите на тази комбинация нямаше как и не може да бъде жизнен проектът. Записано е, че при промяна на параметрите, проектът може да бъде жизнен", допълни Александър Тасев.

"Бяха отработени и останалите варианти, с целия диапазон до оптимистичния вариант, до който може да се стигне. Междувременно излязоха параметрите на една договорена сделка, при която при проиграването, с най-тежки варианти на инвестиционен разход, се оказа, че при умерени и високи цени всички сценарии са жизнени", казва днес Тасев. "В момента, в който се разреши публикуването на материалите, ще отпаднат много от въпросите. Ще ни бъде много по-лесно да отговорим на всичко това, което притеснява обществеността или което тя не разбира", каза още той.

"Не казваме стройте АЕЦ "Белене", а казваме, че има възможност за това при постигане на определени параметри", обясни Тасев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст