ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Брюксел и Лондон се разбраха: Без твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия

брексит

Великобритания и Европейският съюз са постигнали споразумение, което гарантира, че няма да има "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия след Брексит, съобщи днес в Туитър главният политически кореспондент на вестник "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс. 

Договорката е била постигната между британските преговарящи, от една страна, и техните партньори от ЕС и Ирландия, от друга, броени часове преди днешната среща на премиерката Тереза Мей с лидерите на ЕС в Брюксел, за да може тя да парафира с тях окончателно споразумение за условията на Брексит. 

"Файненшъл таймс" също съобщи, че е постигнат компромис за границата. Двете страни ще се съгласят да поддържат "регулаторен режим" между Северна Ирландия и Ирландската република след Брексит, твърди вестникът. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза днес, че е окуражен от напредъка на преговорите за избягване на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия, след като Великобритания напусне ЕС. Това засилва перспективата да се премине към разговори за бъдещите търговски отношения между Лондон и общността, отбелязва Ройтерс.

Приближаваме се към достатъчен прогрес на декемврийската среща на върха на ЕС", писа Туск в Туитър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст