ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Константин Райков: „Всички условия по кредита трябва да са ясни предварително, а договорите да са с попълнени реквизити”

кзп

Фирмите за бързи заеми нямат право на скрити и извън предвидените в закона такси. Неправомерно е и изискването за подписване на запис на заповед при сключването на договора за кредит. Това напомня Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод зачестилите реклами от такъв тип дружества и след задълбочена проверка на общите условия на всички лицензирани от БНБ небанкови финансови институции за отпускане на бързи заеми на физически лица.

Извършеният от КЗП секторен анализ установи нарушения при всички компании за бързи заеми, като след препоръки на контролния орган по-голямата част от тях ги отстраниха доброволно. Срещу останалите са заведени колективни искове в съда.

Една от установените незаконни такси е за известие при просрочие на вноската дори с един ден, обясни Константин Райков, член на КЗП. „В някои случаи сме се натъквали на подобни такси, например в размер на 30 лв., което е нелоялно”, добави той.

Нарушение е и при неясни условия да бъдат изисквани поръчители, които да гарантират връщането на заема. „Този поръчител трябва да отговаря на някакви едва ли не извънземни условия като да има заплата от 2500 лв. В случай че не бъде предоставен такъв, се предоставя от кредитора срещу много висока такса”, даде пример Райков.

Комисията се е произнесла и по казус, при който фирма за бърз заем е подвеждала свои клиенти да подписват договор с непопълнени реквизити – нелоялна практика, която  е санкционирана и забранена. „Това е нереално, некоректно, граничи с престъпление”, коментира Константин Райков. Условията по кредита трябва да са посочени в Стандартния европейски формуляр с еднакъв размер на шрифта. „Всички полета при предоставяне на информацията трябва да са попълнени, за да имате ясна представа каква е цената на кредита”,  поясни Райков.

Експертите съветват преди тегленето на заем потребителите внимателно да проучват търговците – лицензираните фирми са в регистъра на БНБ. Важно е да бъдат сравнявани и оферти на различни фирми, за да може да се избере най-изгодната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст