ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Венецуела създава собствена криптовалута

Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Венецуела ще създаде собствена криптовалута, за да се бори срещу "финансовата блокада", която й е наложена, обяви днес президентът Николас Мадуро, цитиран от Ройтерс.

Новата валута ще се нарича петро. Тя ще бъде подкрепена с природните ресурси, на които е богата Венецуела – държава от Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК).

Мадуро направи това съобщение на фона на тежката икономическа криза във Венецуела, обяснявана от експерти с поевтиняването на петрола и лошото управление. Южноамериканската страна преминава и през тежък политически период, като при опозиционни протести от април до юли бяха убити над 100 души. САЩ и ЕС наложиха санкции на Венецуела заради репресиите.

Цената на биткойна междувременно достигна вчера следобед исторически рекорд от 11 800 долара, предаде ДПА. От началото на годината стойността на биткойна нарасна 10 пъти, но с резки колебания, отбелязва агенцията.

Централни банки предупреждават, че най-популярната криптовалута е изключително непредсказуема и има индикации, че е балон, който може да се спука.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст