ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Криминализираха агитацията на радикален ислям

борис ячев

Проповядването на радикален ислям бе криминализирано, след като в сряда (6 декември) народните представители приеха на първо четене такъв текст в Наказателния кодекс. Това стана по предложението на "Обединени патриоти" за изменение на НК, които предвиждат криминализиране на проповядването и агитирането на радикален ислям. Решението беше взето с 88 гласа "за", 22 "против" и 50 "въздържал се".

Изменението предвижда наказание с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5000 лв. за лица, проповядващи радикален ислям или друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели, включително и пропагандира изменение на съществуващия конституционен и правов ред. От "Обединени патриоти" уточниха, че криминализирането визира случаите, когато става въпрос за радикална идеология, а не за религия. "Радикалният ислям е особено агресивна и опасна идеология, която оправдава насилието и убийството на "неверници", оправдава и робството, а геноцидът, каквото е религиозното прочистване, е издигнат в ранг на системна политика", посочи в мотивите си народният представител от НФСБ Борис Ячев.

Във връзка с това се създава нова ал.2 в чл.108 от Наказателния кодекс. Такива промените бяха внесени и дори минаха на първо четене в предходното 43-о Народно събрание. Предсрочно прекратеният мандат на този парламент обаче причина текстовете да не стигнат до разглеждане на второ четене.

Патриотите предлагат легална дефиниция на идеологията "радикален ислям", когато някой агитира за създаване на "Ислямска държава" (Халифат), за налагане на законите на Шериата над светските, за насилствено прилагане на религиозни принципи, пропагандира насилие във вид на свещена война срещу немюсюлмани, извършва агитация и набира последователи за терористични организации, базирани на исляма. Патриотите предлагат тази дефиниция да бъде закрепена в чл.93 от Наказателния кодекс чрез създаване на нова точка 31.

"Обединени патриоти" предлагат още криминализиране на склоняването и подбуждането за носене на облекло, покриващо частично или изцяло лицето. В законопроекта се предлага затвор от една до четири години и глоба до 10 000 лв. за такова деяние, както и обществено порицание. Санкциите растат спрямо броя на склонените лица.

За промените се заговори още в края на октомври – по време на  работна среща за мерките за противодействие на радикалния ислям в България с участието на министри, заместник-министри и експерти от министерствата на вътрешните работи, отбраната, финансите, образованието и науката, както и представители на прокуратурата, ДАНС, ДАР, дирекция "Вероизповедания" към МС и експерти от научните среди. Тогава министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че действащите в момента закони са крайно либерални, защото позволяват почти безконтролно да се упражняват опасни практики под формата на създаване на частни курсове, частни детски градини и частни религиозни общности. По този начин се развива нетрадиционен за България ислям, който не е бил характерен дори по време на робството от Османската империя, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. Според него проблеми, които наблюдаваме в редица европейски държави, вече съществуват и в България. Става дума най-вече за безразборно финансиране от частни структури на религиозни общности, чрез които се прави опит да се реализира политическо влияние. Каракачанов коментира, че до 2010 г. не е било регистрирано нито едно дело за радикален ислям на територията на Република България, а от 2010-а до 2017 г. делата вече са петдесет. Според него промените трябва да се насочат в няколко направления – още при идването на чужденците на територията на България, след това по отношение на проповедите, които могат да извършват, и накрая относно тяхното финансиране.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст