ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Примката около Тръмп се затяга

флин тръмп

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп каза, че му е много мъчно за бившия му съветник по националната сигурност Майкъл Флин, като имаше предвид последния развой на разследването за руските връзки на екипа му по време на кандидатпрезидентската кампания миналата година. Конкретният повод за изказването на Тръмп бе признанието на Флин от 1 декември, според което е направил неверни изявления пред федералната полиция за разговорите си с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк. Той каза, че е действал точно според инструкциите на "високопоставен представител" на екипа на Тръмп за предаване на властта и не назова име, но според американски медии става дума за Джаред Къшнър – зет и съветник на Тръмп.

"Хилари Клинтън излъга на няколко пъти ФБР и нищо не й се случи. Флин излъга и животът му беше съсипан", каза още президентът, като по този начин искаше да изтъкне двойния стандарт, прилаган от разследващите органи. В същото време развоят на събитията оставя все по-силното усещане, че именно Тръмп е този, който в обозримо бъдеще може да се окаже съсипан.

Разследването за руската намеса в кампанията за президентските избори в Съединените щати през 2016-а набра нова сила през май тази година след скандала, свързан с уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми, под чийто надзор дотогава вървеше делото. Преди това, като се съобрази с позициите на Конгреса, самоотвод от делото си направи сегашният главен прокурор и министър на правосъдието на Съединените щати Джеф Сеешънс, който също стана обект на разследването. В резултат на това бе формирана специална комисия начело с Робърт Мълър, ръководил ФБР по времето на бившите президенти Джордж Буш-младши и Барак Обама. Именно под ръководството на Мълър разследването се разви в посока, застрашаваща екипа на американския държавен глава и дори самия него.

Главната фигура на скандала с руските връзки и ключово звено от разследването до момента е генерал Флин. Мълър го обвинява в сериозно престъпление – умишлено даване на лъжливи показания. Според редица високопоставени сенатори от комисията по разузнаването има доказателства, че именно той е поискал от бившия руски посланик в САЩ Сергей Кисляк да се въздържи от ескалация на ситуацията, след като Барак Обама през декември 2016-а подписа указ за нови санкции и взе решение за изгонване от Съединените щати на редица руски дипломати.

Още когато се заговори за руските връзки на Флин, вицепрезидентът Майк Пенс поиска от него разяснения, но Флин скри за контактите си с Кисляк. Когато стана известно, че е излъгал вицепрезидента, избухна скандал и Тръмп поиска оставката му. Това, което специалният прокурор Мълър сега е на път да докаже обаче е, че решението за връзката с руския посланик не е принадлежало на Флин, а на по-високопоставено лице в йерархията на Белия дом. Все още не е ясно кой от представителите на преходната администрация на Тръмп е това лице, но самият факт, че се е случило, може да бъде тълкуван като държавна измяна. Кръгът на заподозрените не е широк. Над Флин в йерархията стои вицепрезидентът Пенс, но самият Флин твърди, че решението е било взето зад неговия гръб и той нищо не е знаел за това.

При това положение единственото свързващо звено между Тръмп и Русия би могъл да бъде главният президентски съветник и негов зет Джаред Къшнър, смятат експерти, цитирани от Си Ен Ен. Нещо повече, според екипа на Мълър Флин и Къшнър са замесени и в други противозаконни действия. По време на преходния период преди встъпването на Тръмп в длъжност според дипломатически източници, цитирани от Ройтерс, те са призовали представители на Русия и други страни да променят позициите си по резолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща изграждането на еврейски селища по западния бряг на р. Йордан. Флин отговарял за преговорите с Русия, а Къшнър се свързал с британския представител в ООН Ким Дарък, от когото поискал да бъде отложено гласуването в ООН до встъпването в длъжност на известния с произраелските си симпатии Доналд Тръмп, чиято администрация да наложи вето. Високопоставен израелски източник също потвърждава, че израелски официални лица са осъществили контакт на "високо равнище" с преходния екип на Тръмп с искане за помощ.

В крайна сметка демаршът на екипа на Тръмп не успя и резолюцията беше гласувана, но това не облекчава настоящото положение на Флин. Той е разследван и по още една линия – за незаконен лобизъм за турски бизнесмени, свързани с политически лица в Анкара. Това станало през 2016-а и генералът в оставка сключил договор за 500 хил. долара, но не представил пред американското правосъдно министерство документите, доказващи законността на връзките му. Според Мълър такива документи не съществуват и Флин е извършвал лобистка дейност, заобикаляйки закона.

На практика бившият съветник на Тръмп е поставен в такава ситуация, при която може да разчита на смекчаване на обвинението срещу себе си само ако сътрудничи на следствието, включително и с данни, пряко уличаващи президента. Действително само показанията му едва ли могат да са достатъчни, за да бъде нанесен решителен удар срещу Доналд Тръмп – най-малкото защото самият Флин вечи си призна, че е давал лъжливи показания, следователно истинността на думите му ще трябва да бъде подкрепена с допълнителни доказателства. Ако обаче такива бъдат намерени, а Робърт Мълър ще положи всички усилия това да стане факт, импийчмънтът далеч няма да е най-голямата заплаха за президента на Съединените щати.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст