ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДДС за онлайн покупки от САЩ и Китай

мобилни приложения

Европейските граждани, които купуват стоки от електронни магазини в Китай или в  САЩ,  ще плащат ДДС и ако цената  на стоката, която купуват,  е под 22 долара. Съветът на Европейския съюз вчера одобри нови правила, които целят да въведат ред  при онлайн търговията. Както писахме в предишния си брой, в момента купувачите не дължат  ДДС и мита за малки покупки, направени в  страни извън ЕС, но тази вратичка  се ползва и при поръчки  на по-скъпи вещи през интернет.

Новите правила разширяват съществуващия в ЕС портал (обслужване на едно гише) за регистрация по ДДС при продажби от разстояние. Те създават и нов портал за продажби от разстояние от трети страни, когато стойността им е под 150 долара. Това ще намали разходите за спазване на изискванията по ДДС за сделки между търговци и потребители, коментираха представители на  Съвета.

Дължимите суми по ДДС ще бъдат плащани в страната членка, откъдето е потребителят, което гарантира по-справедливо разпределяне на данъчните приходи сред страните от състава на ЕС. Освен това новите правила възлагат отговорността на  онлайн платформите  за събирането на ДДС при продажбите от  разстояние, които те улесняват. Измамите с ДДС от онлайн продажби в ЕС се оценяват на 5 млрд. евро годишно, а целта на новите мерки е да намалят рязко тази сума.

Обслужването на едно гише ще помогне на онлайн търговците, които по принцип трябва да се регистрират по ДДС във всяка страна членка, в която продават стоки. Подобни изисквания струват на фирмите около 8000 евро за всяка страна членка на ЕС, в която продават. Новият режим ще позволи  административното бреме за бизнеса да се намали  с 95%. Обслужването на едно гише ще спести общо около 2,3 млрд. евро за компаниите, сочат изчисления, и ще увеличи приходите от ДДС със 7 млрд. евро за страните членки.

По отношение на стартъпите и малките и средните предприятия новите правила също въвеждат някои улеснения. При годишни трансгранични онлайн продажби под 10 хил. евро фирмите ще продължат да прилагат ДДС правилата на собствените си страни. До края на 2020 г. страните от ЕС ще трябва да въведат правилата на директивата в националните си законодателства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст