ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кристалина Георгиева очаква България да влезе в чакалнята на еврозоната през 2018 г.

Бойко Борисов - министър -председетел Кристалина Георгиева

Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева очаква България да получи покана за влизане в така наречената чакалня на еврозоната през 2018 г. Тя заяви това в свое участие в Би Ти Ви.

Тя аргументира прогнозата си с това, че икономиката на страните от общия валутен съюз е в добро състояние, а самата валута се радва на най-високата си подкрепа досега. Припомни, че влизането в чакалнята е въпрос на политическо решение от настоящите членки, а оставането там до влизането в еврозоната обичайно отнема около 3 г. "Това е важно, защото еврозоната все повече ще се интегрира. Нашата страна вътре е по-добре отколкото вън", подчерта Георгиева.

Тя е в София за срещата на лидерите от Западните Балкани, на която домакин е София.

Според Георгиева срещата ще завърши с много добър резултат за страните от региона. В отговор на въпрос какво банката прави за него тя посочи, че стремежът е в момента да се улесни преминаването по европейския транспортен коридор номер 8, който свързва Европа с Азия. По него тя очерта три проблема – лоша инфраструктура на места, забавено преминаване на граничните пунктове – заради проверки на две гишета и тесни пунктове и липса на електронни услуги. Тя даде пример с това, че товарните превози се обработват само на едно гише между България и Сърбия и това много облекчава трафика.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст