ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Протягат лакоми ръчички към гара “Пионер”

Гара Пионер

Правителството прави пореден опит да "се отърве" от гара „Пионер“. Апетитният терен, разположен на 20 дка в столичния район "Изгрев", собственост на Национална компания "Железопътна инфраструктура", пустее от десетилетия. Не че са липсвали мераклии да го "напазаруват и години наред досега. Но всеки път "организацията" на продажбата биваше компрометирана. Кога от чиновническо недоглеждане, кога от намесата на "външни" елементи. Но  така или иначе златният терен все не успяваше да стигне до "подходящия"  купувач – въпреки  всевъзможните "врътки". Сякаш за да не се изроди стереотипът  и този път, информацията  за предстоящата продажба (ако се съди от стенограмата на заседанието на Министерския съвет от 6 декември) е повече от лаконична. Очевидно всички министри са били наясно с контекста на предложеното решение, защото коментари по него в документа не са отбелязани (любознателните могат да видят  т.17 от стенограмата).

За да разберем повече детайли за намеренията на ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура",  се обърнахме към пресцентъра на държавната институция. Опитахме се да получим отговор на три въпроса:  възложена ли е оценка на имота, кога се очаква да бъде организиран търгът за него и при какви условия? 

От компанията  ни съобщиха, че реалното време, необходимо за организиране на такава процедура за публичен търг, е поне два-три месеца и очакванията са той да бъде насрочен през март или април следващата година. Все още не е определена комисията, която ще разглежда документите на бъдещите кандидати. Това се очаква да стане със заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който е принципал на дружеството. Що се отнася до въпроса ще се прави ли нова оценка на имота, отговорниците за публичните връзки  на дружеството ни увериха, че такава ще бъде направена.

Вестник "БАНКЕРЪ" неслучайно поставя тези въпроси, тъй като при последния опит този имот да бъде продаден (той  се провали преди две години), ние  разкрихме  формулата, по която може

да бъде "отстрелян" един неподходящ  мераклия за терена

През юни 2015-а в наш текст  под заглавие "Стари муцуни с нови апетити" разказахме как организираният по това време търг за златния терен на гара "Пионер" беше отменен със заповед на министър Ивайло Московски. Причината, която по това време беше изтъкната в официалния отговор, който получихме от подопечното на Московски министерство, гласеше, че имало "заявена инициатива за предоставяне на концесия от заинтересовано лице". В пълно съответствие с практиката у нас това "лице" така и остана неназовано.

Припомняме този факт  неслучайно, тъй като, меко казано, странните действия на министър Московски по това време озадачиха  депутата от Реформаторския блок Вили Лилков. Чрез парламентарно питане той се опита да разбере причината за действията на министъра. Последва нова изненада:  Московски обясни, че нямало инвеститор, който проявява интерес към продажбата. Така и не стана ясно как министърът стигна до този извод, при положение че  търгът беше организиран след решение на Министерския съвет (№514 от 18 юли 2014 година).

Минималната тръжна цена, която беше обявена тогава за терена от близо 37 дка в един от най-атрактивните (и скъпи) столични квартали, заедно с построените върху терена сгради, беше фиксирана  на близо 13 млн. лева.

Тези думи, изречени от парламентарната трибуна, обаче странно защо не кореспондираха с отговора на министерството, който в. "БАНКЕРЪ" получи и в който се казваше: "Към настоящия момент срещу заповедта на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за прекратяване на търга за продажба на описания по-горе имот има подадена жалба пред Върховния административен съд – София, и е образувано административно дело".

Логично от този отговор произтече и въпросът: щом никой не е имал интерес към търга, кой и защо завежда дело срещу заповедта за неговото спиране…?! След като продължихме да задаваме въпроси, изведнъж съответните отговорни лица от транспортното ведомство потънаха в мълчание.

Ние обаче  все пак открихме, че делото във Върховния административен съд е заведено от фирма "Контраст Инвест София" ЕООД, управлявано от Теодора Попова. Дружеството е собственост на варненското акционерно дружество "Контраст инвест", чийто основен акционер е Орлин Попов – собственикът на веригата  от заведения  "Хепи". Съдейки от текста на жалбата се разбира, че през ноември 2014-а фирмата е закупила тръжна документация, за да участва в обявения търг за продажба на имотите около бившата гара "Пионер". Не само това – фирмата официално е превела по сметката на държавното предприятие Национална компания "Железопътна инфраструктура" в "SG Експресбанк" и определения депозит за участие в процедурата. Спазвайки всички изисквания на закона, е внесла и заявление (рег. № ЖИ-37331 от 27 ноември 2014-а) за участие в надпреварата. На 3 декември представителят на фирмата се е явил като легитимен участник в процедурата, но с устно уведомление е бил изпратен да си върви по живо-по здраво, тъй като тя била спряна…?! И това  станало със заповед на министъра от предния ден (№П1-333 от 2 декември 2014-а). Или с думи прости, тогава

министър Московски заблуди депутатите

от парламентарната трибуна. Истинската причина търгът да бъде спрян се оказа именно този "интерес" за концесия, за който официално ни съобщиха от Министерството на транспорта. И макар че служителите му  категорично ни отказаха да посочат коя е фирмата, която е демонстрирала такъв интерес, в. "БАНКЕРЪ" стигна до информацията за нея по собствени канали. Ставаше дума за едноличното дружество с ограничена отговорност "Си Ай Ти Ес Пи Ел Си", регистрирано с 5 хил. лв. капитал и собственост на австрийския гражданин Алексей Монжосов. Като разгледахме финансовите отчети на тази фирма, публикувани в Търговския регистър, се оказа, че тя от години отчита… загуби.

Кратка справка за свързаните с австриеца лица в други фирми показва, че в тях неизменно присъстват хора от финансовия кръг "Хелиос". По-популярен между тях е бившият изпълнителен директор на фалиралата банка "Елитбанк" Иво Георгиев. Името му стана известно в периода 1996-1997 г., когато успя да декапитализира "банката на Комсомола", както още наричаха ръководената от него финансова институция.

Скандалният аромат  около цялата тази история

очевидно подплаши участиците в нея

и в крайна сметка нямаше търг, а мераклиите за концесионирането на терена… изчезнаха.

Ако се върнем още по-назад, трябва да припомним, че за нашенските чиновници беше необходимо да мине повече от десетилетие, за да се "изчистят" документите по собствеността на този инак  златен терен, ситуиран  в района на  Борисовата градина. Сега отново  се появява  неяснота. Ако съдим по решението за продажба  – става дума за 20 дка. Преди години, според  официалната информация, която  даде  на в. "БАНКЕРЪ"   Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, "теренът на бившата жп гара "Пионер" е с обща площ 60 009 кв. метра". В писмото на пресцентъра до редакцията се казваше, че имотът е нанесен в неодобрения цифров кадастър на Столичната община и през февруари 2008-а областният управител на област София-град е издал за него Акт за частна държавна собственост. Държавното предприятие Национална компания "Железопътна инфраструктура" веднага предприема действия за продажбата му. След решението  на Министерския съвет тя да бъде извършена  документите са изпратени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (в съответствие с изискванията на  действащото тогава законодателство), за да бъде  открита  процедура за продажба на целия имот, а началната му тръжна цена е определена на 115 300 000 лв. без ДДС. Процедурата обаче така и не е започнала, тъй като през месец юни 2008-а актът за частна държавна собственост е отменен от областния управител с мотива, че имотът не е нанесен в одобрения кадастрален план на район "Изгрев" на Столичната община. След отмяната на акта е изработена скица проект за нанасяне на имота с площ от 60 009 кв. м, отразена в кадастралния план. Още същата година от терена на гарата са обособени два имота, но процедурата и по тяхното нанасяне също е прекратена заради постъпили възражения от заинтересовани лица по съставения Акт за непълноти и грешки.

Очевидно

чиновническото разтакаване

за окончателното изчистване на документите за обособяване на този инак огромен терен е "стопило" квадратурата на имота. Както вече казахме, последният провален търг беше за 37 дка, а цената му буквално се беше сринала до неузнаваемост – от 115 млн. на 13 млн. лева. Сега пък иде реч за 20 дка. Какво се е случило с останалите? Оказа се, че липсващите 17 дка нямат излаз на улица и няма как да бъдат продадени самостоятелно.Според пресцентъра на държавната компания  в момента те били в процес на "преобразуване". Каквото и да означава това. А може би пък това е и целта на мероприятието –  този, който купи "ограждащия" терен,  ще се сдобие с правото да изкупи "вътрешния", без да се налага да се явява на търг… А очевидно този път интерес към имота има. Още през лятото на тази година в. "БАНКЕРЪ" съобщи, че има вариант бившата гара "Пионер"  да се превърне в поредния нов  спортен, развлекателен и атракционен комплекс на София.

Това стана ясно от идейния проект за новия подробен устройствен план на Борисовата градина.  В него бяха описани много добри идеи (сред които е и възстановяването в автентичния му вид на Горския дом  и на изработената от майстор Рачо Ангелов композиция от дърворезбовани архитектурни елементи), постигнат е относителен баланс между запазване на автентичността на Борисовата градина и преобразяването й в модерен парк. Но някак "между другото" в плана се беше промъкнала и отдавна лелеяната от някои предприемачи мечта да превърнат част от него в

изявен печалбарски район

В един момент се разбра, че изоставената гара "Пионер" ще се превърне в такова място. Пак зашумя недоволството на гражданите срещу предвиденото в плана изграждане на паркинг и на спортен център на това място. Те  настояваха то да бъде оформено като зелена площ за отдих и почивка, за да не се превърне в копие на  вече позабравения случай с територията на "София ленд" , където в крайна сметка беше изсечена гората, за да може мястото да бъде претъпкано с офис сгради, с хотели, с блокове…

Подробният устройствен план на парка е изготвен от едноличното дружество с ограничена отговорност "Ковачев архитекти", собственост на чл.-кор. на БАН проф. д.а.н. арх.Атанас Ковачев, което преди две години спечели конкурса за устройствена концепция на парка. Основната идея на  този проект беше в  най-голяма степен да се запазят зелените площи. А самият арх. Ковачев каза, че за екипа му, в който фаворити  са пловдивски проектанти  – ландшафтните архитекти Станимир Шаламанов и Владимир Маринов, от най-голямо значение е "паркът да бъде място за отдих, а на по-заден план да бъдат съоръженията за спорт и забавления".

Може би някакъв шанс за въжделенията на гражданите предлага  обстоятелството, че поръчаният  още преди две години от Столичната община нов подробен устройствен план  на района все още не е приет.  И до ден днешен регулация на района няма, тъй като  фирмата изпълнител все още чака изходни данни от… общината и от районните администрации.

Липсата на регулация обаче на практика сваля цената на имота и засега не е ясно каква ще бъде неговата оценка при обявяването на търга.  В същото време обаче от едната  страна на терена  (зоната между бившия увеселителен парк "Софияленд" и МОЛ "Парадайс")  е  ситуирана една от най-атрактивните зони за жилищно и офис строителство. През 2015-а там започна реализацията на жилищен проект на свързаната с Първа инвестиционна банка "Билто овърсийз трейдинг". Разгънатата му застроена площ ще е 50 хил. кв. метра. На мястото се строят активно и офиси. Според данни от Имотния регистър цените на квадратен метър земя в този район достигат 400 евро.

От другата му страна – към квартал  "Дианабад", пък се намира територията на бившата мебелна фабрика "Фурнир", на  чийто терен  отпреди две години също се строи доста усилено. Във финална фаза е проектът "Диамант" на строителната фирма "Артекс", който бе обявен за един от най-луксозните в сегмента на  жилищните сгради  в столицата.

Каква ще е оценката сега, все още не е ясно. А от нея пък ще стане ясно дали вече има "неустоимо предложение" към управляващите, или просто това е ход да се провокира апетит.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст