ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Световната банка ще лекува “балканския синдром”

НДК Министър-председателят Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева откриха форум за интеграция на Западните Балкани.

Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева обяви готовността на институцията да осигури между 150 и 200 млн. долара за транспортни и търговски проекти в Западните Балкани. Тя направи своя анонс по време на форума за засилване на интеграцията на региона, който се проведе на 7 декември в София.

Освен премиера Бойко Борисов, част от неговите министри и Кристалина Георгиева, в събитието взеха участие президентът на Черна гора Филип Вуянович, държавният глава на Косово Хашим Тачи, премиерът на Косово Еди Рама, сръбският министър-председател Ана Бърнабич, премиерът на Македония Зоран Заев, заместник-министър председателят на Босна и Херцеговина Мирко Шарович, еврокомисарят по европейско сътрудничество Йоханес Хан. 

Срещата започна с приветствие от Борисов, който отбеляза, че Европейският съюз и Европейската комисия стоят зад присъединяването на страните от Западните Балкани към общността. Според него процедурата може да бъде придвижена напред чрез реализирането на инфраструктурни проекти – "магистрали, жп линии, пристанища, интернет, евтин роуминг и колкото се може повече дигитализация на региона". Той подчерта пред гостите, че доброто усвояване на европейските фондове води до нарастване на БВП, повече бизнес, туризъм и инвестиции. Както и че Западните Балкани ще бъдат приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС. 

"Имаме рядък шанс с мъдрост да убедим колегите в Брюксел, че не носим проблеми, а носим просперитет", отбеляза още министър-председателят.

Кристалина Георгиева пък посочи, че има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани и че България може да допринесе за доразвиването на този потенциал. По нейните думи институцията е готова да финансира проект за търговия и транспорт за 150-200 млн.долара, който да помогне на страните в региона да отстранят пречките, които съществуват помежду им.

Президентът на Косово Хашим Тачи смята, че Западните Балкани никога не са били в по-добра позиция да се засили процесът на присъединяването им към ЕС. А сръбският премиер Ана Бърнабич очерта като приоритетни общите проекти с България, но и транспортните връзки с Македония, с Черна гора и с Босна.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст