ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дават ли се социални общински жилища в София „по втория начин“

столична община

Между 5 и 10 години, а понякога и повече, се чака за социално общинско жилище в София. Наемът е около 50 лева на месец, а след пет години можеш да го купиш на цена много под пазарната и желаещите за този социален подарък са хиляди. Оказва се обаче, че някои го получават по втория начин, сочи разследване на bTv.

Пример за първия случай – на безкрайно чакащите, е Красимира Боянова – тя живее със съпруга и двете си деца в една стая в апартамента на родителите ѝ в „Младост 1“. Без успех чака на опашката за общинско жилище в район „Младост“ от 2006 г. и досега е събрала 11 точки в класирането. „От 4 май 2006 г. чакам за общинско жилище. 12 години ще станат следващата година. – казва Красимира. – Аз съм омъжена, с две деца. Тогава, когато се картотекирах, дъщеря ми беше мъничка, сега вече е на 23 години. Шест човека живеем на 70 квадрата. Казвали ли са ми, че има много хора, които чакат“.

Има обаче и такива, които не чакат. В края на миналата година двете семейства са получили двуетажна къща в квартал „Горубляне“, като са били настанени по-малко от месец, след като подават документите си, с едва три точки по регламент. Една от новонастанените жени застана пред камерата, но отказа коментар. Препрати екипа ни в общината, където да ни обяснят как са взели имота толкова бързо.

Според зам.-кмета на район „Младост“ Биляна Петрова двете семейства са подали заявления като крайно нуждаещи се за пръв път на 21 юли 2016 г. На 5 август същата година, т.е. по-малко от две седмици след това, те са получили ключа за жилището и са били настанени. „Касае се за тричленно семейство с едно дете, което означава, че са имали три точки“, посочи Петрова.

Второто семейство подава заявление на 17 октомври 2016 г. и „след по-малко от месец, след две седмици реално, на 2 ноември за тях вече има жилище“, каза зам-кметът.

Експресните настанявания са направени от бившата администрация на район „Младост“ малко преди да бъде сменена. „Другото интересно в тези два случая е, че това са хора, които не са живели в „Младост“ – отбеляза Петрова. – Седмица преди да подадат заявленията, те сменят адреса си с такъв в „Младост“, защото това е едно от изискванията, за да получиш социално жилище. Така че можем да кажем, че за по-малко от месец те са се пренесли“.

Дни преди да получат къщата с двор в Горубляне, семействата са регистрирани на адрес в апартамент на четвъртия етаж в блок в „Младост“, чийто портиер обаче твърди, че категорично те не са живели там. Според собственичката на апартамента семействата ѝ били наематели „за известно време миналата година“. Било „съвсем реално даване под наем, дори искаха да има направя регистрация за настоящ адрес“. Собственичката на апартамента притежава бизнес с недвижими имоти. На въпрос дали тя или някой от семейството ѝ ползва общински имоти тя отговори отрицателно. Впоследствие обаче призна, че дъщеря ѝ ползва общинско жилище в „Младост 4“.

Що се отнася до двете семейства, настанени в къщата Горубляне, за тях е спорно дали са били най-нуждаещите се. Оказва се, че със завещание член на едно от семействата е получил идеални части от къща с двор в София. „Така че на това семейство се дава второ жилище“, обясни зам.-кметът Биляна Петрова. Същевременно с нас се свързва човек, пожелал анонимност, който твърди, че платил рушвет, за да получи общинско жилище, но посредникът починал и корупционната сделка пропаднала. „5000 лева съм дал. Дадох ги на един, дето е починал вече – каза мъжът. – Той твърдеше, че ще уреди нещата. Уредил два етажа от къщата на две семейства за по 30 дни. Обеща и на мен да ми уреди, може би щеше да ми уреди, но почина човекът и така (…) Свършил е работата на тези хора – ходих до там, видях ги, че живеят, казаха ми: „Да, човекът ни е уредил“ и затова повярвах“.

Председател на комисията, дала експресно имотите в Горубляне, е била бившият зам.-кмет на „Младост“ Ганетка Николова. Тя не пожела да говори пред камера, но по телефона каза: „Доколкото си спомням те се бяха примолили – нещо беше бременна съпругата ли или не знам какво, а къщата беше някаква пълна съборетина и се нуждаеше от основен ремонт“.

Общинските жилища в София намаляват с бързи темпове, защото хората, успели веднъж да ги наемат, освен че плащат символичен наем, получават право да ги закупят на цена по данъчна оценка след пет години. Същевременно наемът на двустаен апартамент в „Младост“ на пазарен принцип е поне 450 лева. Общинският наем е около 50 лева.  

След пет години двете семейства, които са близки, ще получат право да закупят монолитната къща с 600 квадратни метра двор в Горубляне. Дотогава ще плащат по 69 лева наем за двете жилища, всяко с 98 квадратни метра площ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст