Коледен пиар на Ангелкова за 10 млн. лева

търг 3

Над 10 млн. лв. ще е стойността на обществените поръчки, които е обявило предколедно Министерството на туризма за пиар и реклама.

Най-подходящото време  за  сериозните  харчове  на ведомствата е около празниците.  В дните,  в които повечето хора са отпуснали колана и интересът им е насочен по-скоро към празненствата, отколкото към работата, често  събуждат точно тази  "инициативност"  на  ленивата администрация.

Причината за такава активност  не е тайна за изкушените в темата за обществените поръчки. Точно времето  на ваканционния период за държавата се оказва много  "удобно"  да бъде "защитен" интересът на  "подходящия"  контрагент  за усвояване на милиони от хазната без много-много да привлича внимание.  За да не изневери на това правило, Министерството на туризма е решило да "разпредели" тези милиони именно сега.

Седмица преди Коледа хората на министър Николина Ангелкова пуснаха две любопитни обществени поръчки. Едната от тях

е за  7 980 000 лв.

без ДДС, предназначени  за "осъществяване на интегрирани комуникационни кампании на целеви пазари" през следващите 12 месеца.

До 11 януари ще бъдат набирани офертите на кандидатите да рекламират страната ни през 2018-а във всички краища на Европа, на Балканите  и в Русия.

За "осъществяването на комуникационната кампания на пазар в Германия"  е предвидно да бъдат похарчени 790 000 лв. без ДДС.

Рекламата на страната ни на френския пазар ще глътне  780 000 лв. без ДДС. За пазарите в  Холандия, Белгия, Дания, Норвегия, Финландия и Швеция са предвидени  1 100 000 лв. – също без ДДС.  В  Кралство Великобритания ще се рекламираме за 810 хил. лв. без ДДС.

За да привлечем туристи от "комшиите"

– от Сърбия, от Македония, Турция и Румъния, ще трябва да се бъкнем с 1.5 млн. лева. Толкова се предвижда да похарчим и за да привлечем вниманието на гражданите от Полша, Чехия Словакия и Унгария.  И още толкова, за да обхванем пазара на Русия и бившите републики Украйна, Беларус и Молдова.

За да се включат в "усвояването" на тези средства, мераклиите да  осъществят комуникационните кампании в тези държави трябва да докажат  сериозни финансови резултати през последните три години . За да участват в разпределението на милионите за реклама,  дружествата кандидати трябва да докажат "оборот  в сферата, попадаща в обхвата на поръчката по съответната обособена позиция"  в размер от 1.5 до 3 млн. лв.,  гласят заложените в поръчката  условия.

В критериите за възлагане е заложено, че фирмите ще получават 60 точки за качество (т. нар. тежест). За различните подпоказатели "тежестта"“ е различна. Така например за  "Анализ, комуникационният микс и оценка на ефективността" определените в условията точки са 40 , а за "Креатив кампанията" – 30 точки. За медийните планове на участниците ще се дават 30 точки.

Участникът,  избран за изпълнител

трябва да изпълни предложения от него и приет от Възложителя ( Министерството на туризма) медия план – план на кампанията по дейности. Той трябва да  бъде изготвен на база на анализ на съответния пазар и на поведението на потребителите, за който се подготвят комуникационна кампания, концепцията за цялостен креатив, съобразен със съответния пазар и целеви групи, рекламни визии на рекламни карета. Комуникационният  микс и неговата обосновка ще се реализират на база "използване на разнообразие от канали, методи и похвати, които да мобилизират и насочат този информационен поток към съответните целеви групи чрез медийни кампании, пресконференции и др."

Освен за чуждите пазари  Министерството на туризма се е погрижило  и за обезпечаване на харчовете си за предстоящите събития  у нас.

Допълнителни близо половин милион

Ще бъдат похарчени за  "организиране и провеждане на събития на Министерството на туризма на територията на Република България". Те ще се организират на територията на страната  и могат да бъдат в различен формат – конгреси, дискусии, семинари, официални церемонии, кръгли маси, конференции, двустранни срещи с ръководители на чуждестранни ведомства и международни организации (министерски срещи и т.н., свързани с изпълнението на дейностите на Министерство на туризма. Това е записано във втората обществена поръчка, фаворитът за която ще бъде избран в първия работен ден на следващата година – 2 януари.

За организиране на събития в изпълнение на проекти с европейско и национално финансиране, включително и организиране на други събития при "възникване на необходимост", са предвидени  харчове за 382 000 лв. без ДДС.

Според условията на заданието  изпълнението на всички тези мероприятия включва предоставяне на услуги за хотелско настаняване, изхранване, осигуряване на зали и техническо оборудване, превод, логистика и озвучаване. Конкретните видове услуги са посочени в Техническата спецификация, като за конкретно събитие Възложителят може да включи всички или част от тях.

В този случай финансовите условия към участниците са доста по-малко.  Те включват изискването през последните три приключили финансово години, да докажат оборот "в сферата, попадаща в обхвата на поръчката"  в размер минимум на 200 хил. лева.

Безспорен факт е, че страната ни трябва да бъде рекламирана като туристическа дестинация. Още по-безспорно е, че отделените пари за реклама са несравнимо по-малко от средствата, които отделят в съседните ни държави (Гърция и Турция) например. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст