ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕЦБ остави без промяна основните си лихви

ецб

Европейската централна банка запази без промяна основните лихвени проценти, потвърждавайки, че очаква лихвените ставки да останат в досегашните нива за "продължителен период" и далеч след края на програмата за "количествени улеснения".

В същото време ЕЦБ потвърди решението си от октомврийското заседание, че от началото на следващата година ще намали размера на ежемесечните покупки на финансови активи до 30 млрд. евро от настоящите 60 млрд. евро и ще удължи действието на програмата за "количествени улеснения" до септември 2018-а година.

На днешното си заседание във Франкфурт ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

Управителният съвет на банката повтори, че ще продължава да провежда стимулираща парична и лихвена политика докато няма трайна възходяща корекция на инфлацията в съответствие с целевото ниво на банката за инфлация от малко под 2 на сто. Ако икономическите перспективи в еврозоната станат по-неблагоприятни, или ако финансовите условия станат несъвместими с по-нататъшния напредък на инфлацията към нейното целево ниво, Управителният съвет е готов да увеличи програмата за "количествени улеснения" по отношение на нейния размер, и/или нейната продължителност, отбеляза за пореден път ЕЦБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст