ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мораториумът върху лекарствата е израз на безсилие

Лекарства

"Мораториумът за лекарствата е едно от най-грешните управленски решения. Той е признание, че управляващите не могат да се справят с безконтролното нарастване на разходите за лекарства". Това заяви за "Здравей, България" депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. Той определи решението на управляващите да забранят изплащането на нови лекарства през годината като "израз на безсилие или нежелание".

В четвъртък става ясно, че мораториумът върху новите лекарства и терапии остава. Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев след емоционален дебат, който премина в лични изповеди. "На здравеопазването не трябва да се гледа като на сбор от цифри, които оформят някаква бюджетна рамка. Дори само един пациент да остане без лекарства, това е огромен проблем", коментира д-р Адемов, като допълни, че това е само една частична дискусия в сферата на здравеопазването.

Той изтъкна, че лекарствата, засегнати от мораториума, са сами в група и нямат алтернативи: "Тези т.нар. "иновативни молекули" са в режим на патентоване. Те няма с какво да бъдат заместени". И беше категоричен: "Няма как с мораториум да спрем развитието на фармацията".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст