ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-голямата компания в химическата индустрия проучва възможности за инвестиции у нас

Dow Chemical Company Доу Кемикъл

Представители на най-голямата компания в химическата индустрия  в света – американската Dow Chemical Company, проучват възможности за инвестиции в България. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Хауърд Чейс, отговарящ за връзките с институциите на компанията за Европа.

По време на срещата са представени предимствата на страната ни като дестинация за инвестиции и мерките по закона за насърчаването им. "България в момента има благоприятни макроикономически показатели, с добри темпове се увеличава Брутния ни вътрешен продукт и експорта", подчерта зам.-министър Манолев. По думите му страната ни има дългогодишни традиции в химическата индустрия и подготвени кадри. Министерството на икономиката оказва и институционална подкрепа на всеки стратегически инвеститори, а основен приоритет за нас е прилагането на мерки за постоянно подобряване на бизнес средата.

Двамата обсъдиха и приоритетите в сектор икономика за българското председателство. Хауърд Чейс подчерта, че за европейските компании е много силен сигнал, че страната ни си поставя като основна цел приемането на единна стратегия за индустриалната политика на Европейския съюз. По думите му е важно да се набележат мерки, които да стимулират индустрията на ЕС, за да продължи тя да бъде конкурентна на световния пазар. Договорено е и представители на Европейския съвет на химическата индустрия (представляващ над 29 хил. компании от сектора) да вземат участие в конференцията посветена на тази тема, която ще се организира в България в края на месец януари.

Dow Chemical Company, основана през 1897 г. от Хърбърт Дау, е една от най-старите компании в химическата индустрия, заемаща днес второ място в света. Днес Dow действа в 160 страни по света в няколко определени развиващи се сектора, като електроника, водоснабдяване, енергетика, бои и земеделие. Dow Building Solutions, подразделение на Dow Chemical Company, разработва иновативни и ефективни решения за строителството. Компанията работи чрез дистрибутори у нас.

Американската мултинационална химическа корпорация Dow e с централен офис в Мидланд (щат Мичиган) и е предшественик на слятата на 1 септември 2017 г. компания DоwDuРоnt – най-голямата компания в света по отношение на продажбите. През 2017 г. компанията е вторият по големина производител на химикали в света по приходи (след BASF), а от февруари 2009 г. – третата по големина химическа компания в света по пазарна капитализация (след BASF и DuPont ).

Компанията има седем различни основни оперативни сегмента, с голямо разнообразие от продукти, произведени от всяка от тях. Dow се нарича "химическа компания" на химическите компании, тъй като повечето от продажбите му са насочени към други индустрии, а не към крайни потребители.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст