ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нова синтетична дрога се разпространява в училищата

дрога

Нов синтетичен наркотик се разпространява в училищата в страната. Той е непознат и лесно достъпен, а ефектите могат да бъдат изключително опасни. Според инспектори от СДВР, дилърите вече са в самите училища. Те трудно се разкриват, тъй като децата не се издават, дори и ако тежък случай е налице,сочи Флагман.

В повечето случаи става така, че самите деца не знаят точно какво употребяват и какво разпространяват, каза инспекторът от сектор "Наркотици" към СДВР Петьо Петков пред камерата на националната телевизия. Един от най-новите наркотици в училищата у нас – така наречена легална дрога – синтетичен наркотик, имитиращ ефекта на марихуаната. Разликата е, че е по-достъпен, по-евтин и много по-опасен. "Това е чай, който се вари с дадени химични материали и се получава този продукт, който е наистина много достъпен. Ефектът му е доста силен, така да го кажа, направо те смазва, направо прилича на хероин", обясни бивш дилър.

Въпросните химични материали са изключително лесно достъпни."Можеш да си ги вземеш от почти всяка една аптека. Не са скъпи, просто ти трябва начина за приготвяне и от там нататък терен, на кой да го приготвиш", добавя бившият дилър.„Тръгнах по лошия път, когато бях 14-15-годишен, споделя той.„Децата не ходеха на училище да влизат в часовете, а да си вземат наркотици. Сутрин в 7-8 часа, алкохол, наркотици се употребяваха. Това си беше нещо обичайно", разказва бившият наркоман.

Децата искат да експериментират, да изследват границите, да открият нови усещания, за да се социализират, ако щете, обясни психологът Младен Владимиров. И така едно дете попада в порочен кръг. И в много от случаите не намира изход."Това си е точно това, което се нарича пристрастяване. Ти просто не намираш утеха в нищо друго и това е единственото нещо, което ти се прави. Ти не намираш смисъл да направиш нещо смислено, да ремонтираш нещо, да създадеш нещо. Ти ставаш с мисълта и със желанието да се надрусаш", разказва бившият дилър."Човек трябва да знае, че тези деца са болни по някакъв начина не да ги мразим, не да ги отричаме, не да ги отхвърляме, точно в такива моменти тези деца имат огромна нужда от подкрепа", каза пък Елена Кърпачева. Тя е психолог и директор на 22 СУ "Г. С. Раковски".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст