ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Учители в Тексас се грижат за сигурността на учениците си със заредени оръжия

ловна пушка

Четири входа и само един отворен. При влизането всеки, който няма пропуск и е гост на гимназията Аргайл, част от голям училищен комплекс, бива щателно проверяван. А почти на всеки ъгъл има табели, които разясняват, че персоналът на учебното заведение е въоръжен и ще използва всички методи, за да защити учениците. Учителите ни носят пистолетите си през цялото време, при това в готовност да бъдат използвани, казва Пол Кеърни, полицейски началник на кампуса – длъжност, създадена преди три години: "Смятаме, че е много по-ефективно персоналът да носи непрекъснато заредено оръжие, за да може да реагира незабавно – в случай на необходимост", отбелязва той, цитира БНТ.

В Аргайл са разработили специална програма, по силата на която определени учители могат да носят заредено оръжие и това е част от плана за сигурност на учебното заведение и прилежащите му територии. След стрелбата през декември 2012 година в училището в Нютаун, Кънектикът, при която загинаха 20 деца и шестима възрастни, управата на Аргайл започва да мисли варианти как да опази възпитаниците си в случай на подобна атака. Така се ражда тази програма, която е в съответствие със законите на щата Тексас. Зад проекта застават и родителите. Учителите и персоналът получават право да носят огнестрелно оръжие. Преди да се включат в програмата обаче, те трябва да имат разрешително за носене и боравене с оръжие, да са преминали специална обучителна програма и да им е направена оценка на психическото състояние.

Според Пол Кеърни, полицейски началник на кампуса е имало няколко случая, когато гости в района на училището са ни притеснявали, но никога не се е стигало до вадене на оръжие. Надяваме се това никога да не се случи.

От началото на програмата в Аргайл не е изстрелян нито един патрон. А за да не се създава психоза, има и преподаватели, за които учениците не знаят, че освен, че ги обучават ги и пазят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст