БАН сваля черните знамена

бан

Общото събрание на Българската академия на науките реши, че няма да протестира през януари. Решението бе взето дни, след като държавата отпусна 15 млн. лева допълнителни средства за академията.

От сградата на БАН ще бъдат свалени черните знамена, а както и протестните банери, които бяха сложени на сайтовете на академията в интернет.

Учените обаче си запазвали правото отново да обявяват протестни действия, ако договорката им с правителството бъде нарушена. Председателката на общото събрание Евелина Славкова уточни, че сред академиците преобладава мнението, че е постигнат напредък в отношенията с властите. Напредъкът не бил свързан толкова с допълнителните средства, отпуснати от правителството, а с разговорите за науката в страната – докторантските стипендии, младежките и национални програми, фонд "Научни изследвания".

Недоволството в БАН започна, след като бе гласуван годишния бюджет на академията, в който бе заложена държавна субсидия от 83 млн. лева. Последваха протести, а сградата на БАН бе "украсена" с черни траурни знамена – символ на умиращата наука в България. Исканията по онова време бяха субсидията да бъде от порядъка на 100 млн. лева. С последните пари, дадени от кабинета, бе достигната заветната сума.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст