Българинът не ще еврото

пазари

Половината от българите са против въвеждането на еврото и присъединяването на страната ни към единния валутен съюз. Това показва последното допитване на Евробарометър за бъдещето на Европа. Оказва се, че едва 39. 5 на сто от сънародниците ни са склонни да заменят лева с евро. Като цяло подкрепа за единната валута дават 61% от анкетираните европейци. Трябва да отбележим, че това е най-високото ниво на подкрепа от пролетта на 2009 година. Същевременно против валутния съюз се обявяват немалка част от европейците – 33 процента.

Силна подкрепа за единната валута дават хората  в страните, които са част от еврозоната – там 74% от анкетираните дават своя глас "за" еврото. В страни като Словакия, Белгия, Германия, Испания, Естония и Ирландия например  единната европейска валута одобряват  над 80% от гражданите.

Прави впечатление, че подкрепата за еврото расте със 7 пункта и достига до 30% във Великобритания, която не участва във валутния съюз, а скоро ще излезе и извън Европейския съюз.

На фона на подозрителността към еврото българите се оказват особено доверчиви към самия Европейски съюз. Повече от половината българи (57% от анкетираните) имат вяра в перспективите  на общността. Пред нас по този показател са единствено литовците (64%), а след нас се нареждат гражданите на Люксембург (56%).

Европейците са все по-големи оптимисти за бъдещето на ЕС – 57% имат позитивни нагласи. Един от най-сериозните ръстове записва Гърция – от 37% през пролетта до 60% в есенното проучване. Ръст има и във Великобритания – от 44 на 48%, въпреки водените преговори за Brexit. Оптимизмът за бъдещето на ЕС е най-висок в Ирландия (80%), Люксембург (72%) и Малта (70%).  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст